Prostořeký německý politik vyvolal debatu o sexismu

Berlín – Na sociálních sítích se spustila lavina příspěvků o sexismu v německé společnosti. Vyvolal ji článek týdeníku Stern, jehož autorka Laura Himmelreichová obvinila volebního lídra vládních liberálů (FDP) Rainera Brüderleho, že ji v baru obtěžoval oplzlými slovy. Se svými zkušenostmi s nevhodným chováním ze strany mužů se v posledních dnech veřejně svěřily stovky Němek. Zatímco političky vyvolanou debatu o tomto problému přivítaly, řada politiků se za kolegu postavila a viní Stern z pokusu o diskreditaci před letošními parlamentními volbami.

Himmelreichová popsala, jak jí Brüderle zhruba před rokem při setkání v hotelovém baru zíral na prsa a pak prý prohlásil: „Vy byste taky vyplnila dirndl.“ Na mysli měl tradiční bavorský ženský kroj, který se vyznačuje velkým výstřihem. Brüderle k tomu zatím mlčí. Podle průzkumu pro nedělník Bild am Sonntag od něj ale 90 procent Němců očekává, že se novinářce omluví.

Poznávacím znamením rozpoutané debaty je výraz #Aufschrei (zvolání) a podle tisku je momentálně nejčastěji používaným hashtagem na německém Twitteru. „Jak obrovský je problém sexismu, je jasné z množství historek, které nám lidé píší,“ konstatuje bloggerka Anne Wizoreková, která se postavila do čela této iniciativy.

Fotbalová fanynka v dirndlu
Zdroj: Alexander Hassenstein/Isifa/Bongarts/Getty Images

„Můj bývalý šedesátiletý šéf si vedle mě klekl a do ucha šeptal: 'Úplně mě rozvášňujete'. Bylo mi 16 a byla jsem jeho učnice,“ napsala uživatelka @NiveaKatrin. „Mladý učitel mi dal své soukromé číslo a pak mi snížil známku, protože jsem nezavolala. Šílené, co?!“ podělila se o svou zkušenost přispěvatelka @Traumfull. „Pro ženy to není otázka, zda někdy byly obtěžovány, ale kdy to bylo naposledy,“ poznamenala Nicole.

„Jsem ráda, že téma sexuálního obtěžování přestalo být tabu a že o něm teď tolik žen tak otevřeně diskutuje. Každodenní sexismus ve všech jeho podobách je zcela nepřijatelný. Mimo jiného je to zřetelný výraz nedostatku úcty vůči ženám a výraz jejich chybějící rovnoprávnosti,“ přivítala novou debatu místopředsedkyně opozičních sociálních demokratů (SPD) Manuela Schwesigová. Sociálnědemokratická poslanecká frakce hodlá o tématu sexismu uspořádat odbornou diskusi, jak oznámil její předseda Frank-Walter Steinmeier.

„Ta debata je už dlouhou dobu nutná a snad povede i k tomu, že se sexismus v budoucnu jasněji pojmenuje a nebude se tolerovat,“ přidala se místopředsedkyně Spolkového sněmu za opoziční Zelené a volební vůdkyně této strany pro podzimní parlamentní volby Katrin Göringová-Eckardtová.

Rainer Brüderle (67) byl v 80. a 90. letech zemským ministrem dopravy ve spolkové zemi Porýní-Falc, od roku 1998 je poslancem Spolkového sněmu, ve druhé vládě Angely Merkelové byl po dva roky ministrem hospodářství. Nyní je šéfem poslanecké frakce FDP a byl nominován na post volebního lídra této strany v podzimních spolkových volbách. Svým výrokem o dirndlu odhalil daleko víc, než čekal. Německo zjevně neví, kde leží tenká hranice mezi nevinnou lichotkou a sexuálním obtěžováním - stejně jako řada dalších zemí.

Jejich mužští kolegové zatím spíše vystupují na obranu Brüderleho. „To, co řekl, není sexismus. Je známo, že má sklon k podobným poznámkám. V tomto případě to bylo možná nemístné, ale lze jen těžko definovat, kde sexismus začíná,“ hájil politika poslanec koaličních konzervativců kancléřky Angely Merkelové (CDU) Norbert Geis.

Spolustraníci sedmašedesátiletého Brüderleho z FDP se pozastavovali hlavně nad skutečností, že časopis obvinění zveřejnil až s ročním odstupem krátce poté, co byl šéf poslanecké frakce liberálů vybrán za volebního lídra strany pro zářijové volby. „Odehrává se tady pokus zlovolně poškodit nositele naděje FDP,“ soudí člen předsednictva strany Wolfgang Kubicki. „Jen ať nás urážejí a házejí na nás špínu, ale naše přesvědčení a sebeúctu nezlomí!“ prohlásil Brüderle, který sice slova mladé novinářky nepopřel, omluvu nebo dokonce rezignaci ale razantně odmítl.

Sexistické výstupy se nevyhnuly ani české politice. Například zmenšená ňadra ministryně Petry Buzkové vyvolala v roce 2004 reakce napříč politickým spektrem. Ty nejsou cizí ani francouzskému parlamentu: Když loni v červnu vystoupila poslankyně Cécile Duflotová v letních šatech, musel rozvášněné zákonodárce krotit předsedající. Králem takových výstupů ale zůstává italský expremiér Silvio Berlusconi. V Bruselu se kolem sexistických poznámek rozvířila debata už koncem roku. Výsledkem byl návrh, aby se podobné veřejné projevy trestaly pokutou až 250 eur.

Reportáž Martina Jonáše a Pavla Šimka (zdroj: ČT24)