Dva mrtví po střelbě v Tel Avivu. Radnice hovoří o teroristickém útoku

Údajně psychicky nemocný muž střílel v baru v Tel Avivu (zdroj: ČT24)

Po střelbě v baru v centru Tel Avivu zemřeli dva lidé a dalších nejméně osm osob utrpělo zranění. Informoval o tom deník Haarec. Policie identifikovala pachatele jako devětadvacetiletého izraelského Araba, po kterém zatím neúspěšně pátrá.

Videozáznamy z bezpečnostních kamer, které zveřejnila izraelská média, ukazují, že útočník nejprve nakupoval v obchodě se zdravou výživou na Dizengoffově ulici, poté vytáhl z batohu zbraň, vyšel na ulici a začal střílet. Deník Times of Israel uvedl, že střelec vypálil nejméně desetkrát. V ruce měl podle svědků útočnou pušku M16.

V baru, kde zrovna skupina přátel slavila narozeniny, bylo zraněno nejméně devět lidí. Dvě osoby zraněním podlehly, dvě jsou ve vážném stavu. Policie zatím řekla pouze to, že u restaurace střílel mladý izraelský Arab. S identifikací pomohl jeho otec, který se policii po zveřejnění videí sám přihlásil.

Útočník prý není duševně zdráv

Starosta města Ron Huldaj prohlásil, že šlo s největší pravděpodobností o terorismus. Příbuzný střelce, který ho zároveň jako právník v minulosti zastupoval před soudem, jenž muže uznal vinným za útok na izraelského vojáka, ale stanici Channel 2 řekl, že jde o psychicky narušenou osobu. „Tento muž není duševně zdráv... Léčil se. Stále se léčí,“ tvrdí advokát Samí Milhim.

V posledním čtvrtroce se odehrávají intenzivní násilnosti mezi Izraelci a Palestinci, které ve větší míře začaly kvůli sporům o posvátná místa na jeruzalémské Chrámové hoře. Obětí střetů, během nichž Palestinci často útočí noži či automobily, se stalo více než 130 Palestinců a přes dvě desítky Izraelců.

Bar, kde se střílelo, se nachází v samém středu města. Policie místo krátce po útoku uzavřela a začala útočníka hledat. Zpráva stanice Channel 2, která informovala o jeho dopadení, se nepotvrdila. Muž je podle izraelských médií stále na útěku.