Trumpův nápad zakázat muslimům vstup do USA je absurdní a fašistický, bouří se kritici

Bouřlivák Trump vyzval k uzavření Spojených států pro muslimy (zdroj: ČT24)

Uchazeč o republikánskou nominaci na amerického prezidenta Donald Trump vyzval k naprostému uzavření Spojených států pro muslimy, kteří chtějí do země přicestovat. Podle Bílého domu je Trumpův požadavek v rozporu s americkými hodnotami i bezpečnostními zájmy státu. Výbor americko-islámských vztahů (CAIR) Trumpův návrh přirovnal k fašismu.

Podle Trumpa je ke zmíněnému opatření nutné přikročit, neboť se ukazuje nenávist muslimů vůči Američanům, která může vyústit v další útoky. Připomněl tak čin zradikalizovaného muslimského manželského páru, který minulý týden v Kalifornii zabil 14 lidí.

„Odkud nenávist pochází a proč tomu tak je, to budeme muset zjistit. Než se tak stane a než porozumíme tomu problému a nebezpečí, které představuje, naše země nesmí být obětí hrůzných útoků lidí, kteří věří jen v džihád a kteří nemají žádnou úctu k lidskému životu,“ uvedl Trump.

Muslimové ve Washingtonu protestují proti Islámskému státu
Zdroj: Reuters

Trumpův volební manažer Corey Lewandowski upřesnil, že zákaz cest muslimů do USA by se týkal každého, tedy nejen žadatelů o přistěhovalecká víza, ale i turistů.

Trump, který je podle průzkumů favoritem republikánských prezidentských primárek, v minulosti učinil na adresu muslimů řadu kontroverzních prohlášení. Zmínil například to, že by zvážil uzavřít některé mešity v USA.

Kampaň Donalda Trumpa
Zdroj: ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že vyjádření jako ta Trumpova nejsou konstruktivní v boji proti takzvanému Islámskému státu. „Když cestuji po světě, je mi jasné, že naši přátelé i odpůrci sledují a poslouchají debatu ve Spojených státech a poznámky, jako ty které jsme právě slyšeli, nejsou konstruktivní, a to říkám diplomaticky,“ řekl Kerry na okraj klimatického summitu v Paříži.

„To, co řekl Donald Trump, ho diskvalifikuje pro funkci prezidenta,“ prohlásil pak mluvčí prezidenta Baracka Obamy Josh Earnest. Trumpovy výroky jsou podle něj „morálně zavrženíhodné“.

Americké ministerstvo obrany upozornilo, že rétorika namířená proti muslimům podrývá americkou národní bezpečnost. „Cokoli, co podporuje verzi podávanou ISIL a staví Spojené státy proti muslimské víře, není zcela jistě pouze v rozporu s našimi hodnotami, ale v rozporu s naší národní bezpečností,“ uvedl mluvčí Pentagonu Peter Cook, který použil zkratku používanou pro Islámský stát. Trumpa ale konkrétně nezmínil.

Vrchol absurdity, tvrdí republikánští konkurenti

Zatímco podle právníků je jeho plán v rozporu s mezinárodními zákony a smlouvami podepsanými USA, političtí analytici v nápadu vidí snahu prezentovat se v roli silného lídra.

Bylo by to nejen porušení mezinárodního práva na základě totální otevřené diskriminace vůči jednomu náboženství. Spojené státy by se tím staly faktickým vyvrhelem mezi národy.
Jonathan Turley
expert na ústavní právo

Trumpovi republikánští konkurenti odsoudili nápad jako nejabsurdnější v řadě kontroverzních prohlášení na adresu vyznavačů islámu. „Toto není moje politika. Podle mě se musíme zaměřit na radikální islámský terorismus a věnovat se přímým hrozbám pro Spojené státy,“ uvedl texaský senátor Ted Cruz.

„Donald Trump je vyšinutý. Jeho politické návrhy nejsou seriózní,“ napsal na Twitteru republikánský kandidát na prezidenta Jeb Bush.

Demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová vzkazuje Trumpovi, že nenávist nepatří mezi hodnoty Američanů.

Republikánský senátor John McCain označil Trumpovy výroky za „jednoduše hloupé“. Vyjádřil se k nim i britský premiér – konzervativec David Cameron, podle něhož jde o „kontroverzní, neužitečnou a špatnou“ myšlenku.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan podotkl, že Trumpovy názory nejsou těmi, které by zastávala Republikánská strana, „a hlavně je nezastává tato země“.

Ozývají se hlasy, že Trumpův návrh je proti ústavnímu principu svobody vyznání. Jiní podotýkají, že by Washington porušil řadu mezinárodních smluv. Historicky nejbližší paralelou Trumpovy výzvy je prý zákon z roku 1882, který tehdy na deset let znemožnil vstup na americké území Číňanům.

Zpravodaj ČT: Trumpa by volila třetina republikánů, to není celá Amerika (zdroj: ČT24)

Trump podněcuje nenávist, zlobí se muslimové

„Donald Trump zní spíš jako vůdce rozzuřeného davu než velkého národa, jako je ten náš,“ míní výkonný ředitel Výboru americko-islámských vztahů Nihad Awad. Podle něj Trump „podněcuje diskriminaci a násilné útoky proti muslimům a mešitám“.

Miliardáře kritizovala i Liga proti očerňování Židů, která považuje Trumpův plán za „hluboce urážlivý a v rozporu se zakořeněnými národními hodnotami“.

Podle expertů oslovených portálem Politico však Trumpovi nejde o přímé uplatnění návrhu, nýbrž se snaží zaujmout pozici silného lídra bojujícího proti terorismu, po kterém po nedávných útocích v Paříži a San Bernardinu značná část republikánských voličů touží. Zároveň se prý silovými prohlášeními Trump snaží co nejvýrazněji vymezit proti Obamovi.

Trump je velmi zkušený oportunista. Ví, co má říkat, aby na to lidé slyšeli. Velká část Američanů je nespokojená s tím, jak vláda řeší věci, má strach, že není dostatečně agresivní, co se týče zajištění národní bezpečnosti.
Martin Řezníček

Nová aplikace blokuje příspěvky, které se týkají Trumpa

Někteří Trumpovi kritici si myslí, že jediný způsob, jak „trumfnout Trumpa“, je nevěnovat mu vůbec žádnou pozornost. Zablokovat zprávy týkající se kontroverzního politika umožňuje nová aplikace mobilního operačního systému Appu iOS nesoucí název „Trump Trump“, uvádí zpravodajský web Quartz.

Trump podle nejnovějšího průzkumu stanice CNN zvýšil svůj náskok před soupeři téměř na 20 procentních bodů, k čemuž podle analytiků přispívá rostoucí obava Američanů z terorismu.