Přeshraniční tlampač vyvolal přestřelku mezi oběma Koreami

Některé aspekty doutnajícího sporu mezi Jižní a Severní Koreou začínají připomínat bizarní grotesky. Armáda KLDR během čtvrtka vypálila raketu na obří reproduktory, kterými Soul oslovuje obyvatelstvo komunistické země. Vzápětí se ozvala dělostřelecká palba také z Jižní Koreje. Vzájemné provokace jsou předzvěstí každoročního cvičení amerických a jihokorejských vojáků, které začne v pondělí.

Ačkoliv se celý incident zřejmě obešel bez zranění, Severní Korea pohrozila vojenskou akcí, pokud Soul své propagandistické vysílání nezastaví. KLDR stanovila svému jižnímu sousedu lhůtu 48 hodin.

Podle jihokorejských médií Severokorejci raketu vypálili kolem 16:00 místního času (09:00 SELČ) v západní oblasti hranice. Jihokorejská strana na to reagovala dělostřeleckou palbou. Žádní zranění nejsou hlášeni. Asi 80 obyvatel jihokorejského města Jončchon, kam severokorejská střela dopadla, bylo evakuováno do podzemních bunkrů.

Mezi oběma Korejemi se v poslední době opět zvýšilo napětí. Jižní Korea počátkem srpna obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Pchjongjang svou vinu popřel s tím, že Soul zfalšoval důkazy.

Soul pak v rámci odvetných opatření začal s pomocí tlampačů opět vysílat slogany namířené proti Pchjongjangu. Toto vysílání bylo v zájmu vylepšení vzájemných vztahů zrušeno v roce 2004. K obnově vlastního propagandistického vysílání z amplionů přistoupila i Severní Korea.

Jihokorejci sledují zpravodajství z hraničí oblasti
Zdroj: ČTK/AP

Loni v říjnu KLDR ostřelovala území kolem Jončchonu poté, co jihokorejští aktivisté vypustili balony s propagandistickými letáky přes hranici. Také tehdy jihokorejská armáda odpověděla střelbou. Incident se obešel bez obětí a zraněných.

Čtyři mrtvé si ale v roce 2010 vyžádal útok severokorejského dělostřelectva na jihokorejský ostrov ležící při společné hranici. V témže roce předpokládané severokorejské torpédo potopilo jihokorejskou korvetu Čchonan se 46 jihokorejskými námořníky.

Na korejském pomezí přituhuje: Stačí i šíření nechtěné pravdy (zdroj: ČT24)