Wilders: Kritizovat islám je legální

Amsterodam - Nizozemský soud dnes zprostil šéfa krajní pravice Geerta Wilderse obvinění, že svými výroky podněcoval nenávist vůči muslimům. Wilders byl zproštěn obžaloby i v ostatních bodech. Toto rozhodnutí soudu se očekávalo. Žalobci se totiž přiklonili k názoru Wildersovo jednání zastavit. Rozsudek je právoplatný. Poté, co o zproštění viny požádala i prokuratura, se proti rozhodnutí soudu není možné odvolat.

Proces byl zahájen loni 4. října a koncem měsíce byl přerušen poté, co Wilders obvinil soudce ze zaujatosti a požadoval jejich výměnu. Noví soudci proces obnovili 30. března. Wilders byl obviněn ze štvaní proti muslimům a souběžně také z diskriminace a urážky. Mimo jiné veřejně přirovnal posvátnou knihu islámu - korán - k publikaci Můj boj (Mein Kampf) vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera nebo označil islám za fašistickou ideologii teroristů. V krátkém filmu Fitna (Rozvrat) zase propojil záběry z teroristických útoků s recitací veršů z koránu.

Geert Wilders:

„Není to jen mé osobní vítězství, je to velké vítězství svobody vyjadřování. Dokud budu žít, budu se svobodně vyjadřovat. Znamená to, že kritizovat islám je legální.“

Studio ČT24: Wilders zproštěn obžaloby (zdroj: ČT24)

Sedmačtyřicetiletý politik se přitom zaštiťoval svobodou projevu a tvrdil, že nikdy nepřekročil rámec zákona. Pokud by ale byl uznán vinným, hrozil mu až rok vězení a 7 600 eur (asi 185 000 Kč) pokuty.

Podle soudce byla některá Wildersova prohlášení „zraňující, šokující nebo i útočná“ a tedy na hraně zákona, byla však učiněna v kontextu veřejné debaty o multikulturalismu a integraci muslimů, proto je nelze považovat za trestný čin. Soud se přitom opřel o jiné, precedenční rozhodnutí nizozemského Nejvyššího soudu.

K názoru, že trestný čin spáchán nebyl, dospěla už dříve i prokuratura. Na konci května se přiklonila k názoru, že sporné výroky, které Wilders pronesl, jsou sice tvrdou kritikou islámu, ale nebyly vysloveny vůči muslimům, tedy proti lidem, ale proti islámu. Proto prý nejsou podle nizozemských zákonů trestné; ideologii a náboženství kritizovat lze.

Proces přitahoval pozornost veřejnosti v tradičně liberální nizozemské společnosti nejen kvůli Wildersovu srovnání islámu s nacismem, ale i kvůli trvalému růstu vlivu jeho Strany pro svobodu (PVV). PVV je už třetí nejsilnější formací v zemi a podporuje menšinovou vládu křesťanských demokratů a liberálů výměnou za vládní kroky proti přistěhovalectví.

Geert Wilders
Zdroj: ČT24/ČTK/AP