Atentátník z Lockerbie: Západ zveličil mou roli, pravda vyjde najevo

Tripolis - Abdal Basat Muhammad Midžrahí usvědčený z pumového atentátu na americký letoun nad skotským Lockerbie z roku 1988 říká, že jeho roli Západ zveličil. Při atentátu zemřelo 270 lidí. Umírající Libyjec, který byl před dvěma lety propuštěn ze skotského vězení, v Tripolisu agentuře Reuters sdělil, že pravda vyjde už brzy najevo. Fakta o atentátu podle něj budou odhalena během dní, týdnů, nejpozději měsíců. Midžrahí je v konečné fázi rakoviny. Novináře pak požádal, aby ho nechali v klidu dožít.

Midžrahí promluvil s novináři agentury Reuters  ve svém domě v Tripolisu. Hovořil s nimi vleže na posteli a špatně dýchal. Sdělil ale: „Fakta o Lockerbie už budou v nejbližších dnech a budoucnosti doufám zřejmá. Za několik měsíců uvidíte, že se objeví nové informace.“

„Západ mou roli zveličil. Nechte mě proto být, už mi zbývá jen několik dnů, týdnů či měsíců,“ dodal. 

Midžrahí byl usvědčen z bombového atentátu na let 103 společnosti PanAm 21. prosince 1988. Na cestě z Londýna do New Yorku explodovala v letadle nad skotským Lockerbie nálož. Zemřelo všech 259 lidí na palubě a dalších 11 lidí po pádu letadla na zem. Za to ho odsoudil skotský soud na doživotí. Jenže po osmi letech vězení byl nakonec Midžrahí kvůli konečnému stadiu rakoviny ve Skotsku propuštěn. Od té doby žije v Tripolisu, je to už dva roky. 

Midžrahí si teď stěžuje na zdravotnickou péči, v Tripolisu je po bojích Kaddáfího vojáků s povstalci kritická situace. Chybí léky a na zbyt jich nemá ani atentátník z Lockerbie. Midžrahí tvrdí, že mu v Libyi upírají lékařskou péči. „Když jsem se vrátil, špatně se o mě starali. V průběhu konfliktu, zejména poslední měsíc nemám ani dost léků,“ stěžuje si.

Současný konflikt v Libyi ale Midžrahího příliš nezajímá, prý je nemocný člověk. Uvedl pouze, že každý den slyší letadla NATO, která bombardují území v Libyii. Popsal také, že do jeho domu několikrát vtrhli ozbrojenci: „Vloupali se sem, vyrazili hlavní dveře a ukradli mi auta.“

Vydáno pod