Štáb guvernéra New Jersey vyvolal uměle dopravní armagedon

Washington - Jeden z možných kandidátů na prezidenta, guvernér New Jersey Chris Christie, má problém. Jeho štáb zřejmě v září záměrně vyvolal obrovské dopravní zácpy ve městě, kde je starostou demokrat a Christieho odpůrce. Školu v ty dny nestihly tisíce školáků a mnoho lidí marně čekalo na záchranáře. Christie označil incident za „nepřijatelný“, o konání svých spolupracovníků prý nic nevěděl. „Toto chování nereprezentuje žádným způsobem mě ani mou administrativu. Ti lidé za své činy ponesou odpovědnost,“ slíbil guvernér.

V září se na jednom z nejrušnějších mostů světa mezi New Jersey a New Yorkem zavřely na několik dní dva ze tří pruhů. Dopravní armagedon zkomplikoval život statisícům lidí. Mnozí z nich museli v dlouhých frontách čekat i několik hodin. „Jasně jsem řekl všem z poradců, že pokud o tom někdo něco ví, má mi to říct. Všichni mě ujistili, že o tom nevědí,“ prohlásil guvernér 13. prosince.

Na lidi kolem guvernéra upozornila média

Nyní ale vyšly najevo maily, které ukázaly, že nejméně jeden z jeho spolupracovníků se na omezení dopravy podílel. Ve středu je zveřejnily listy v New Jersey a v New Yorku. Je čas pro nějaké dopravní problémy ve Fort Lee,„ napsala v srpnu Christieho spolupracovnice Bridget Anne Kellyová představiteli úřadu, který má na starosti správu mostů, Davidu Wildsteinovi. Ten jí odpověděl krátce “Rozumím".

Fort Lee je čtvrť v New Jersey přiléhající k mostu. „Je chyba, že se usmívám?“ ptal se další mail, který neidentifikovaný autor napsal Wildsteinovi v době nejhorších front. „Ne,“ odpověděl Wildstein, kterého do funkce jmenoval právě Christie.

George Washington Bridge
Zdroj: ČTK/Tetra Images/ALAN SCHEIN

Guvernér opakuje, že poradci jednali za jeho zády

„Jsem pobouřen a hluboce zarmoucen nejen proto, že mě podvedla členka mého štábu, ale i proto, že tohle zcela nevhodné a neschválené chování proběhlo bez mého vědomí,“ konstatoval Christie s tím, že dotyčné osoby mají být hnány k odpovědnosti.

Posledních 24 hodin guvernér zrušil program a odpoledne vystoupil před novináři, kde opět tvrdil, že o ničem nevěděl a cítí se velice trapně. Na hodinu vyhodil dva ze svých poradců. „Známe Chrise Christieho a jeho polovojenský styl řízení vlády. Lidi si netroufnou jít bez dovolení ani na záchod,“ podotkla bývalá protikandidátka guvernéra z Demokratické strany Barbara Buonová.

Chris Christie, guvernér New Jersey

„Dnes ráno jsem ukončil pracovní poměr Bridget Kellyové, s okamžitou platností.  Šokuje mne ta opovrženíhodná stupidita, která se tu projevila.“

Guvernér New Jersey má na krku skandál s dopravní zácpou (zdroj: ČT24)

Christieho kritici přitom tvrdí, že uzávěra na jednom z nejrušnějších mostů světa byla odvetou demokratickému starostovi Fort Lee Marku Sokolichovi za to, že loni nepodpořil Christieho v kampani za znovuzvolení. „Zavolejte rodinám, které čekaly třikrát až čtyřikrát delší dobu na záchranáře. Prokažte mi laskavost, zavolejte a omluvte se tisícům rodin, jejichž děti přišly první den pozdě do školy,“ prohlásil Sokolich.

Aféru nyní vyšetřuje právní výbor státu New Jersey. Odesilatelé mailů a textových zpráv před ním budou vypovídat pod přísahou. Demokraté ale volají i po trestní odpovědnosti.

Christieho šance v prezidentské volbě může incident ohrozit

Christie je přitom jednou z nejvýraznějších osobností Republikánské strany a všeobecně se očekává, že bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2016. Patří k umírněným republikánům, který je s to spolupracovat i s demokraty. V listopadu byl také s velkou převahou znovu zvolen, přestože New Jersey je spíše demokratický stát.

Podle politologa Matthewa Halea by však aféra mohla Christieho ambice ohrozit. I když ji třeba přímo nezpůsobil, má k ní nebezpečně blízko.


Zvětšit mapu