Sníh ovládl Savojské Alpy, uvízlo na 15 tisíc aut

Paříž – Tisíce lidí uvízly při cestě horskými průsmyky v Savojských Alpách na jihovýchodě Francie. Silnice zasypal sníh, v sobotu na nich uvízlo na patnáct tisíc vozidel, mnoho řidičů muselo přenocovat přímo ve svém autě. Úřady vyzvaly řidiče, aby do oblasti nejezdili. Lavinové nebezpeční pak hrozí také ve Švýcarsku, Německu nebo Rakousku.

Francouzské úřady vyhlásily pro Savojsko druhý nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy. Řidiči by se měli oblasti postižené sněhovou kalamitou vyhnout, aby nesdíleli osud zhruba patnácti tisíc jiných, kteří na horách v sobotu uvízli. BBC upozornila na zkušenost britského řidiče, který cestoval z Val d'Isere do Bourg Saint Maurice jedenáct hodin, obvykle přitom cesta trvá asi půl hodiny. Podobně jako mnoho dalších musel v autě strávit noc. Ve čtyřiceti obcích postižené oblasti přitom podle AFP nalezlo zázemí na deset tisíc lidí. Jako nouzové přístřeší posloužily uvízlým řidičům například tělocvičny. Nejméně jeden člověk kvůli nepříznivému počasí zemřel, když jeho auto sjelo do rokle.

Snow Chaos #Alps #France pic.twitter.com/93oKY1MNnr

Sněžit má ve Francii ještě dnes, během dne však srážky zeslábnou. Oranžový stupeň meteorologické výstrahy původně platil v osmi departementech, nadále platí ve čtyřech: Ain, Isere, Savoie a Haute-Savoie.

V Alpách varování před lavinami

Lavinové nebezpečí hrozí také v Rakousku. Hornorakouská policie oznámila, že sněhová masa dnes zachytila dva turisty, kteří se bez lyží pokusili vystoupit na horu Velký Pyhrgas. Jeden z nich zával nepřežil. Nepříznivé počasí si vyžádalo jednu oběť také ve Slovinsku, kde ve vánici dostal smyk kamion. Nehoda následně způsobila hromadnou srážku asi padesáti aut, při které zahynul jeden člověk a dalších sedm utrpělo zranění.  

Husté sněžení hlásil o víkendu západ a jih Německa, což udělalo radost zimním střediskům. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze a vyšších polohách Allgäuských Alp leží na 50 centimetrů nového sněhu. V Alpách německé úřady vyhlásily varování před lavinami.  

Chaos in the Alps as massive snowfall traps 15,000 cars http://t.co/TAOML21d16 #Snow #Alps pic.twitter.com/4N7M6FkjER

Starosti nadělal o víkendu sníh silničářům v Bratislavě a v jejím okolí. Slovenské zpravodajské servery informovaly, že v sobotu večer muselo do ulic metropole vyrazit 54 posypových vozidel a na 90 pracovníků se dalo do ručního odklízení sněhu. Během neděle se i přesto v ulicích metropole vážněji zranilo na 50 lidí, kteří uklouzli na ledu či sněhu. S problémy se i dnes potýkala bratislavská hromadná doprava.  

Z rozmarů zimy se stále ještě vzpamatovává také Británie, kterou husté sněžení zasáhlo již v pátek. Energetici nadále obnovují poničená vedení, která připravila o elektrický proud přes 100 tisíc lidí. Někteří lidé ale přívaly sněhu využili k zimním radovánkám na netradičních místech, lyžovalo se například přímo v centru Sheffieldu. 

Bez komentáře: Sněhová kalamita v Savojsku (zdroj: ČT24)