Štáb ČT zažil u obce Makarivka útok dronem

Události: Štáb ČT na Ukrajině byl u útoku dronem (zdroj: ČT24)

Štáb ČT na Ukrajině, reportérka Darja Stomatová a kameraman Martin Boubín, byl u ruského dronového útoku. Stalo se to u obce Makarivka. Přestože byla osvobozena na konci června, stále zde hrozí nebezpečí.

„Když jsme začali točit, tak jsme uslyšeli dron. Okamžitá reakce byla, že se půjdeme schovat, aby nás ten dron nedokázal zahlédnout. Schovali jsme se, vyčkali jsme zhruba patnáct až dvacet vteřin, kdy jsme slyšeli, že dron odlétá pryč, že se ten zvuk vzdaluje. V tu chvíli jsme se všichni mylně domnívali, že to je ukrajinský dron, který se vrací zpátky na svou pozici,“ popsala incident Stomatová.

„Ale když jsme opět začali točit, tak se najednou ten zvuk změnil, dron se začal přibližovat, bouchlo to vedle našeho auta,“ dodala reportérka. Když se štáb ČT vrátil k autu, měl podle ní rozbitá skla a ve dveřích byly stopy po šrapnelech. „Tenhle útok naštěstí napáchal jen materiální škody,“ uvedla.

 „Naštěstí jsme byli zhruba dvacet metrů od tohoto místa, byli jsme v zákrytu domu. Obecná reakce byla, že jsme se přemístili zpátky do auta a odjížděli jsme pryč, protože v tu chvíli je nejhorší, že nevíte, co může být dalšího. Nevíte, jestli vás ten dron zaznamenal, nebo nikoliv,“ přiblížila Stomatová.

Ukrajinský voják, který štáb doprovázel, k tomu řekl: „Viděl jsem, jak to obkroužil. Byl to dron, kamikadze dron.“

Český štáb mapoval situaci na frontách v Charkovské a Doněcké oblasti, například ve městě Kupjansk. Ve své reportáži zmiňuje i zkušenost Vadima, velitele tankového praporu 35. brigády námořní pěchoty: „Jestli se říká, že bohem války je dělostřelectvo, v této válce se zaminování dostalo hned na druhou pozici“.