Lidé na jihu Ukrajiny doufali v lepší život, zničení přehrady je pro ně ohromná rána, říká humanitární pracovník

Speciální vysílání ČT24: Humanitární pomoc pro vodou z Kachovské přehrady zasažené oblasti (zdroj: ČT24)

„Situace je kritická,“ říká o záplavách, které způsobil útok na Kachovskou přehradu a kolaps její hráze, koordinátor humanitární pomoci Josef Koláček z organizace ADRA. Ve speciálním vysílání ČT24 uvedl, že událost bude velkou ránou pro psychiku místních, kteří čekali, až se jejich životní podmínky v oblasti zkoušené válkou zlepší.

K obyvatelům Chersonské oblasti, jejichž domovy voda zalila, zamířila první pomoc. Nejdůležitější je podle Koláčka zařídit lidem přísun pitné vody, ubytování a hygienické potřeby. Jak probíhá pomoc v Ruskem okupované části regionu, ADRA netuší.

Člen USAR týmu a ředitel územního odboru Frýdek-Místek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vojtěch Nezval vyzdvihl, že v zasažené oblasti podle dostupných informací nejsou žádné oběti na životech. Voda ale způsobí ohromné škody na majetku a životním prostředí.

Nezval zdůraznil, že hasiči nemají mandát pomáhat ve válečné zóně, Česko proto nemůže na místo vyslat svůj záchranářský tým. Možná je ale finanční a technická podpora.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) už schválil vyčlenění mimořádné pomoci ve výši deset milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

„Je to nárazníková zóna, téměř kolem frontové linie. Lidé, kteří tam zůstali, doufali ve zlepšení. Snažili se válečnou situaci přežívat ve svých domech, které postupně opravovali. A to, že došlo ke zničení přehrady, je strašně špatná zpráva pro jejich psychiku,“ poznamenal Koláček. 

Nezval vysvětlil, že evakuace ve válečné zóně je extrémně složitá. „Obdivuji všechny záchranáře, kteří působí na Ukrajině, a obdivuji, že jsou schopni i pod tíhou válečného konfliktu takovým způsobem pracovat a nasazovat svoje životy,“ řekl.

Práci záchranářům i humanitárním pracovníkům komplikuje fakt, že voda bude pravděpodobně na místě stát dlouho, dodává Koláček. S velkou vodou se podle něj posunula i minová pole, což ohrožuje obyvatele i zasahující pracovníky.