Ukrajina hlásí další vlnu vzdušných útoků, Rusko zamířilo raketami a drony na Kyjev či Oděsu

Ukrajina v noci na pondělí a pak i dopoledne zažila další vlnu ruských vzdušných útoků, které směřovaly i proti Kyjevu a Oděse. Ve Chmelnycké oblasti Rusové zasáhli vojenský objekt, informovalo vedení tohoto regionu, který se nachází na středozápadě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany ve svém pravidelném hlášení o vývoji bojů mimo jiné uvedlo, že při nočním vzdušném úderu zničilo „objekty na letištích ukrajinských ozbrojených sil“.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

„Pouhých šest hodin po nočním útoku zahájila agresorská země další raketový útok na Kyjev,“ uvedl Serhij Popko, šéf kyjevské vojenské správy, jenž vzdušný úder na metropoli označil za už šestnáctý od začátku května. O patnáctém útoku dříve média informovala v souvislosti s noční sérií ostřelování. Kyjev čelil ruským raketám rovněž v noci na neděli.

Kolem 11:30 (10:30 SELČ) nepřítel zaútočil na Kyjevskou oblast jedenácti balistickými střelami a střelami s plochou drahou letu typu Iskander-M a Iskander-K, uvedl velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj na Facebooku s poznámkou, že ukrajinská protivzdušná obrana všechny zničila. „Iskander-M je balistická střela a existuje Iskander-K, což je střela s plochou dráhou letu,“ vysvětlil mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. 

Podle dostupných informací nebyl zasažen žádný kyjevský objekt, uvedl dále Popko, podle něhož úřady evidují dopady trosek raket v různých částech města, ale nikoli zásadní škody. Agentura Ukrinform informuje o nálezu šesti úlomků ruských raket, některé z nich dopadly na silnice. Starosta metropole Vitalij Klyčko bez bližších podrobností informoval o jednom zraněném, jehož zdravotníci hospitalizovali.

Agentura Reuters dříve informovala o explozích, které byly slyšet v centru Kyjeva. Někteří obyvatelé nejprve sirény varující před hrozbou vzdušného útoku ignorovali a snídali v kavárnách. Když však zazněly exploze a na obloze se objevily sloupce kouře, lidé spěchali do krytů, popsala agentura s odvoláním na očitého svědka.  

Výbuchy znervóznily některé obyvatele, kteří byli už pod tlakem kvůli tomu, že je probudil noční útok, napsala agentura AP. Například stanice metra Teatralna v centru metropole byla plná ukrývajících se Kyjevanů.

Padající trosky poškodily i několik domů ve městě Brovary východně od Kyjeva, informuje telegramový kanál RBK Ukrajina. Následky nočních ruských útoků pocítili i na jiných místech Kyjevské oblasti. Šéf oblastní policie Andrij Něbytov později upřesnil, že útok poškodil obytné domy a infrastrukturu, oběti na životech podle něj nejsou.

Při útoku na jihu země zemřel člověk

Oběť na životě hlásí jih Ukrajiny. Při ruském útoku na Pokrovskou komunitu v Sinělnikovském okrese v Dněpropetrovské oblasti zemřel jeden člověk a dalších devět včetně jedenáctiletého chlapce utrpělo zranění, oznámily tamní úřady. Útok podle nich zničil dva soukromé domy a dalších třicet poškodil. Kromě toho je poškozen obchod a čerpací stanice a také auta.

Rusko útočilo také v Charkovské oblasti. Ve městě Koršarivka podle oblastní správy utrpěly zranění tři starší ženy, jedna těhotná a dvě děti ve věku deset a čtrnáct let. Poškozena byla ubytovna, dva soukromé domy a plynovod. V Kupjanském okrese v téže oblasti byla ostřelována vesnice Gluškivka, jednu ženu tam zranily střepiny. 

Poškozen je oděský přístav i vojenský objekt na západě

Výbuchy se ozývaly také v přístavní Oděse na jihozápadě země. Protivzdušná obrana tam sestřelila jeden dron, jeho trosky poškodily přístavní infrastrukturu, uvedla ukrajinská armáda a regionální úřady. 

Výbuchy hlásily i Lvovská, Chmelnycká a Vinnycká oblast na západě země a také Mykolajivská a Chersonská oblast na jihu. V Mykolajivské oblasti protivzdušná obrana sestřelila čtyři drony, uvedlo jižní velitelství ukrajinské armády.

V Chmelnycké oblasti zasáhli Rusové vojenský objekt. „Pět letadel bylo vyřazeno z provozu. Začaly práce na obnově přistávací dráhy,“ napsalo vedení Chmelnycké oblasti na sociální síti Telegram. „V současné době pokračuje likvidace požárů ve skladech pohonných hmot a maziv a ve skladech vojenského materiálu.“

Podrobnosti správa nesdělila, nicméně před válkou se v regionu nacházelo velké vojenské letiště, podotkla agentura Reuters, která také upozornila, že ukrajinští představitelé často nepřiznávají zásahy vojenských cílů.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov později uvedl, že ruská armáda podnikla útoky „vysoce přesnými zbraněmi dlouhého doletu“ na letiště protivníka. „Cíle úderu bylo dosaženo. Všechny určené objekty byly zničeny. V důsledku úderu byla zasažena velitelská stanoviště, radarová stanoviště a také letecká technika, sklady se zbraněmi a municí ukrajinských ozbrojených sil,“ tvrdí Konašenkov.

Šéf vojenské správy Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj uvedl, že jedna z ruských raket doletěla až do tohoto regionu na západě země. Protiletecká obrana ji sestřelila. Trosky v Zoločivském okrese východně od Lvova dopadly na dřevěnou hospodářskou budovu, která shořela. Nikdo nebyl zraněn.