Ukrajinci tvrdí, že mají stále pod kontrolou část Bachmutu. Moskva hlásí jeho dobytí

Ukrajina tvrdí, že její vojáci stále brání několik průmyslových i rezidenčních objektů v Bachmutu a že navíc mají město částečně obklíčené. Ruské jednotky se prý musejí v částech města, které ovládají, kvůli tomuto obklíčení bránit. Rusové v sobotu ohlásili úplné dobytí města, což Kyjev odmítá. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je ale město zcela zničené.

Volodymyr Zelenskyj před nedělním setkáním s americkým prezidentem Joem Bidenem na okraj summitu G7 v Hirošimě řekl „myslím, že ne“ ohledně toho, zda má Kyjev ještě Bachmut pod kontrolou.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov ale následně odmítl, že by tím potvrdil ztrátu města. Upozornil, že otázka konkrétně zněla: „Je stále Bachmut v ukrajinských rukou? Rusové řekli, že Bachmut dobyli.“

Prezident odpověděl: „Myslím, že ne. Ale musíte pochopit, že tam nic není, nejsou tam žádné budovy. (…) Dnes je Bachmut jen v našich srdcích.“ Podle jeho mluvčího to znamená, že „prezident odmítl dobytí Bachmutu“.

O několik hodin později Zelenskyj zopakoval, že „ukrajinští vojáci setrvávají v Bachmutu a město k dnešku (neděli) není okupované Ruskem“. Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj řekl, že Kyjev ovládá „bezvýznamnou“ část města, ale že i tak málo bude stačit jako vstupní cesta do zničeného města, když se situace změní. K obklíčení Bachmutu Syrskyj řekl, že jde téměř o „taktické obklíčení“, citovala generála agentura Reuters.

Postup o 200 metrů

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj pro ukrajinskou veřejnoprávní Suspilne charakterizoval situaci v Bachmutu jako mimořádně obtížnou. Tvrdí však, že Rusové jeho dobytí „nedotáhli do konce“. Později sdělil, že ukrajinským silám se v posledních 24 hodinách na některých úsecích v oblasti Bachmutu podařilo postoupit zhruba o 200 metrů.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že ukrajinské jednotky dokázaly Bachmut částečně obklíčit, drží v rukou některé vyvýšené pozice v okolí města, ale také že dál brání průmyslové, infrastrukturní a rezidenční objekty ve čtvrti na jeho jihozápadě. Ruské jednotky podle ní brání části města, které ovládají.

Že je Bachmut plně pod ruskou kontrolou, oznámil majitel ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu v poledne. Večer se podobně vyjádřilo ruské ministerstvo obrany a z Kremlu vzápětí přišlo blahopřání ruským okupačním silám.

„Hlava státu pogratulovala Wagnerovým útočným skupinám a také všem příslušníkům jednotek ruských ozbrojených sil, kteří jim poskytli nezbytnou podporu a kryli jejich boky při dokončování operace na osvobození Arťomovsku,“ stojí v prohlášení Kremlu. Arťomovsk je jméno, které se pro Bachmut používalo v letech 1924 až 2016 na připomínku jednoho z ruských bolševiků. 

O Bachmut se bojuje devět měsíců, je to jedna z nejdelších a také nejintenzivnějších bitev rusko-ukrajinské války. Případné vítězství by Rusům otevřelo cestu k dalším městům na Donbasu, zejména na Kosťantynivku, Kramatorsk a Slavjansk.