Kyjev čelil dosud největšímu útoku ruských dronů

Při rozsáhlém nočním útoku na Kyjev zemřel nejméně jeden člověk a další tři lidé utrpěli zranění. Podle agentury Ukrinform, která se odvolává na vedení města, šlo o nejrozsáhlejší dronový útok od začátku velké ruské invaze. Ukrajinská armáda nejprve informovala, že sestřelila 52 z 54 vyslaných strojů, později velení upřesnilo, že se nepovedlo sestřelit jen jeden z 59 dronů. Není jasné, zda všechny mířily na Kyjev. Jeho vojenská správa už dříve hovořila o nejméně čtyřiceti dronech útočících na metropoli. Letecký poplach platil v noci i v dalších regionech Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj poblahopřál a poděkoval protivzdušné obraně. „Pokaždé, když sestřelujete nepřátelské drony a střely, zachraňujete životy. Jste naši hrdinové,“ zdůraznila hlava státu.

Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali v krytech, dokud nebude letecký poplach odvolán. „Výbuchy v Kyjevě. Informace se upřesňují. Další podrobnosti později,“ napsal zpočátku na Telegram kyjevský starosta Vitalij Klyčko.

Nedlouho poté úřady informovaly o jedenačtyřicetiletém muži, jehož usmrtily padající trosky dronu. Jsou i ranění. Protiletecký poplach trval přes pět hodin.

„Předběžně šlo o nejmasivnější útok bezpilotních letounů na hlavní město od začátku plnohodnotné invaze,“ prohlásil šéf zdejší vojenské správy Serhij Popko, podle něhož Rusko v několika vlnách nasadilo bezpilotní letouny íránské výroby. Protivzdušná obrana jich podle Popka sestřelila přes čtyřicet.

Následky ruského bombardování Kyjeva
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Den Kyjeva

Starosta města Vitalij Klyčko uvedl, že v důsledku útoků i sestřelení dronů vypukl požár na střeše devítipatrové budovy, byla poškozena sedmipatrová budova a začal hořet sklad.

Za květen jde už o čtrnáctý útok na Kyjev, rekapitulovalo vedení metropole. Poprvé tento měsíc si úder vyžádal lidský život.

Ukrajinská metropole v neděli slaví 1541. výročí svého založení, které připadá vždy na poslední neděli v květnu. Obvykle v tento den lidé v Kyjevě chodí slavit do ulic, konají se koncerty a různé další akce. I letos podle Reuters město plánovalo oslavy, i když v menším rozsahu. „Nepřítel dnes poslal lidem ‚gratulaci‘ ke Dni Kyjeva s pomocí dronů,“ napsal na síti Telegram Popko.

Výbuchy byly v noci hlášeny také ze Sumské a Žytomyrské oblasti. Bližší informace o tamních následcích nejprve nebyly známy, později ale rada města Žytomyr uvedla, že poškození utrpěly desítky především obytných budov.

Rusko v květnu zesílilo útoky na Ukrajinu, podle serveru BBC v souvislosti s očekávanou ukrajinskou protiofenzivou. O ní se hovoří už dlouho s tím, že by ji ukrajinská armáda mohla zahájit v dubnu nebo květnu. Zhruba před měsícem se hovořilo o tom, že přípravy operace, jejímž cílem je osvobodit Ruskem okupovaná území na jihu a východě Ukrajiny, jsou v závěrečné fázi. V sobotu tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov prohlásil, že Ukrajina je připravená, a protiofenziva tak může začít kdykoliv.