Vítězství Ukrajince povzbuzují, o jaderné hrozbě vtipkují, říká kameraman Hönig

Interview ČT24: Kameraman Vojtěch Hönig (zdroj: ČT24)

Ruský diktátor Vladimir Putin dokázal, co se nepovedlo nikomu jinému, sjednotil totiž ukrajinský národ, říká kameraman a fotograf Vojtěch Hönig, který vyjíždí na Ukrajinu a k bojovým liniím s redaktory ČT. V Interview ČT24 popsal své zážitky z válečných zón a přiblížil, jak válku vnímají místní.

Ukrajinci z východu většinou mluví rusky, zatímco západní ukrajinsky. Nevraživost mezi regiony Hönig na Ukrajině vnímal, nyní ale jde o jeden národ, míní. Líčí, že ve spoustě měst většina lidí mluvila rusky, jezdila za hranice za prací či měla v Rusku rodinu. „Tyhle vztahy se zpřetrhaly a po tom, co tam předvádí okupanti, není divu, že národ drží mnohem víc při sobě,“ přibližuje kameraman, který na Ukrajinu od začátku války zamířil pětkrát.

Zároveň ale vysvětluje, že od ukrajinských vojáků neslyšel ani tak slova o tom, že bojují za svůj národ, ale spíše za své děti, jejich lepší budoucnost a možnost rozhodnout o svém osudu.

Země je z měsíce trvajícího intenzivního konfliktu unavená, zprávy z bojiště z poslední doby ale Ukrajince povzbuzují, podotýká Hönig. „Velmi dobře si uvědomují, že jim nic jiného nezbývá. Velmi dobře si uvědomují, že bojují i za Evropu,“ doplňuje.

V Interview ČT24 řekl, že velkým pomocníkem je na Ukrajině humor. „Čím blíž jsme frontě, tím víc humoru, tím černější a asi hloupější a trapnější, nicméně v tu chvíli pomáhá,“ popisuje s tím, že s nadhledem berou místní i hrozbu jaderného útoku ze strany Ruska. Hönig se domnívá, že Evropa se použití jaderných zbraní obává mnohem více než ti, které ohrožuje.

Celý rozhovor s kameramanem Vojtěchem Hönigem o zážitcích a dojmech z Ukrajiny si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.