Okupovaná území jsou zónami bezpráví, popisují uprchlíci. Záporoží je pro ně přechodem

Události: Ruský útok na konvoj v Záporoží (zdroj: ČT24)

Záporoží, kde kvůli ruskému raketovému útoku v pátek zemřely desítky lidí, je křižovatkou. Ve městě se míjí lidé, kteří prchají z okupovaného území, s těmi, kteří se tam, obvykle kvůli rodině, vrací. Mnozí se však obávají, že po ruské anexi okupovaného území se tato složitá cesta zavře zcela. Uprchlické centrum ve městě tak přijme až dva tisíce lidí za den. V Záporoží natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Po útoku na civilní konvoj v Záporoží leží několik desítek minut po výbuchu mezi vraky automobilů nebo přímo v nich těla obětí. Ti, kteří přežili, jsou v šoku. „Samozřejmě že tu byli jen civilisté. Všichni, kteří zemřeli, byli civilisté,“ řekl svědek útoku Vitalij.

V pátek ráno chtělo v konvoji na území Ukrajiny okupovaná Ruskem vyrazit sto lidí. Podle přeživších se vraceli od příbuzných nebo tam jeli za rodinami. „Je mi sedmdesát let. Přivezl jsem vnučku a vracel se domů. Žiju tam,“ popsal Anatolij. Při útoku na konvoj zemřely podle ukrajinských úřadů tři desítky lidí.

K útoku podle Kyjeva použily okupační síly tři rakety systému S-300. Zbraň protivzdušné obrany Moskva na Ukrajině stále častěji nasazuje k útokům na pozemní cíle. „Raketa vybuchne po nárazu do překážky a její fragmenty se pak rozletí po velké ploše,“ přibížil velitel jednotky policejních pyrotechniků Sergej Ujrjumov.

Záporožím pravidelně znějí sirény. Na místě výbuchů dopoledne dvakrát přerušily práci vyšetřovatelů. Přes krvavý útok Záporoží zůstává křižovatkou pro lidi proudící oběma směry. Navzdory nebezpečí dál přijíždějí kolony těch, kteří z okupovaných území utíkají.

„V době konání takzvaného referenda přijíždělo méně lidí. Ruští ‚skřeti‘ bohužel nepouštěli Ukrajince. Teď se proud obnovil a každý den přijíždí patnáct set až dva tisíce lidí,“ řekl koordinátor přijímacího centra pro uprchlíky Oleksij Savickij.

Lidé se obávají, že se po oznámení anexe přechod u Záporoží uzavře

Uprchlíci mluví o stresující cestě plné ruských kontrol. Někteří anonymně vypovídají, že jim průjezd zajistily úplatky okupantům. Mezi lidmi panují obavy, že po anexi se už tak složitá cesta zavře úplně. „Říkala jsem si, nedej bože, zavřou přechod a je po všem. Už nikdy neuvidíš vnuky, děti, nic,“ svěřila se uprchlice z okupované části Ukrajiny Zoja.

Pro řadu uprchlíků byla právě pseudoreferenda a hrozící mobilizace poslední kapkou. Alexej tvrdí, že se před hlasováním snažil skrýt doma. „V pět večer k nám domů přišli vojáci, ozbrojení, a řekli, že chtějí pasy a vše si vyfotili,“ popsal.

Uprchlíci popisují okupovaná území jako místa, kde panuje bezpráví. K represím se podle nich přidává rabování, vymáhání výpalného nebo konfiskace majetku. „Co jim řekneš, když na tebe míří? Ukazují, že chtějí televizor, pračku, gauč,“ řekl Roman.

S životem sbaleným do auta se uprchlíci vydávají dál. Tam, kde se život jeví klidnější. Ranní útok ale považují za vzkaz, že zcela v bezpečí nejsou na Ukrajině nikde.