Za výbuchy muničního skladu na Krymu je podle Moskvy sabotáž. Další exploze zasáhly leteckou základnu

Silné exploze na severu Krymu (zdroj: ČT24)

Severem okupovaného ukrajinského poloostrova Krym v úterý ráno otřásly výbuchy, informovaly ruské tiskové agentury. Podle agentury TASS vybuchl bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad. Agentury RIA Novosti s odvoláním na místní úřady informovala o explozi, která způsobila požár transformační stanice ve městě Džankoj. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za výbuchy stála sabotáž. Ukrajina se k explozím nepřihlásila. V poledne podle svědků došlo na Krymu i k explozím na ruské letecké základně u Simferopolu. Ruská tajná služba také ohlásila nedávné útoky diverzantů na stožáry vysokého napětí na západě Ruska.

Nepotvrzené záběry výbuchu z města Džankoj na Krymu zveřejnila televize NEXTA-TV. Podle dalších zpráv místních médií se vznítil muniční sklad v obci nedaleko Džankoje. Požár v dočasném skladu munice přiznalo ruské ministerstvo obrany, podle něj se nikdo vážně nezranil.

Šéf okupační správy Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že došlo ke zranění dvou civilistů, ohroženi na životech nejsou. Podle serveru Kryminform byl jeden ze zraněných hospitalizován, jeho zranění lékaři označují za středně těžká, druhý člověk byl zraněn lehce a ošetřili jej na místě. 

Podle ruské agentury TASS došlo na evakuaci nedaleké obce Majskoje. „Kvůli bezpečnosti lidi odvážejí za pětikilometrovou zónu (okolo skladu),“ uvedl Aksjonov. Evakuováno podle něj bylo okolo dvou tisíc místních obyvatel.

Ruská agentura RIA Novosti rovněž informovala, že v úterý kolem šesté hodiny ranní došlo ve městě k požáru trafostanice. Není jasné, zda požár trafostanice narušil dodávky proudu. S 38 tisíci obyvatel patří Džankoj k větším městům na severu Krymu.

Podle RIA Novosti také výbuchy narušily železniční dopravu mezi poloostrovem a jižní Ukrajinou a Ruskem. Sedm osobních vlaků mělo zpoždění a na části severního Krymu je vlaková doprava pozastavena. 

Podle Moskvy šlo o sabotáž, podle poradce Zelenského o demilitarizaci v praxi

Ruská agentura RIA Novosti následně uvedla, že podle ruského resortu obrany byl vojenský sklad u Džankoje poškozen sabotáží. Také TASS citovala ministerstvo, podle kterého v důsledku „sabotáže“ byla poškozena civilní infrastruktura, včetně elektrické rozvodny. „Přijímají se nezbytná opatření k odstranění důsledků diverze,“ dodalo ministerstvo podle agentury TASS.

Agentura Reuters poznamenala, že jde o vzácné přiznání Moskvy, že „ozbrojené skupiny loajální Ukrajině poškozují vojenskou logistiku a zásobovací linky na území, které kontroluje“. 

Ukrajina oficiálně nepotvrdila ani nevyvrátila odpovědnost za výbuchy na Krymu. Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak ale na Twitteru napsal, že „Krym v normální zemi je o Černém moři, horách, rekreaci a turistice, ale Krym obsazený Rusy je o explozích skladů a vysokém riziku smrti pro útočníky a zloděje. Demilitarizace v praxi.“

Předseda Medžlisu krymských Tatarů Refat Čubarov pak na Facebooku napsal, že šlo o „přesný úder na vojenskou jednotku“, upozornila ukrajinská agentura Ukrinform. Čubarov uvedl, že při zásahu muničního skladu byly zvuky výbuchů „slyšet po celé stepi“.

Exploze se ozvala také z ruského vojenského letiště

V poledne pak podle očitých svědků došlo na Krymu k dalším výbuchům. Oblaka černého dýmu po nich stoupají z ruské letecké základny u Simferopolu v centrální části anektovaného poloostrova. Úřady podle listu Kommersant prověřují, zda nešlo o útok dronu na muniční sklad na letišti Hvardijske.

Nachází se několik stovek kilometrů od frontové linie. Letiště, patřící ruskému vojenskému námořnictvu, je základnou pro dvanáct bombardérů Su-24 a dvanáct bitevních letounů Su-25, dodal list Ukrajinska pravda s odvoláním na Twitter šéfa investigativního webu Bellingcat Christa Grozeva.

Oficiální představitelé se zatím nevyjádřili, dodal deník.

Výbuchy na Krymu minulý týden zasáhly leteckou základnu

Anektovaný poloostrov, který zůstává pod ruskou kontrolou, byl donedávna ušetřen intenzivního bombardování a dělostřeleckého ostřelování, které se odehrávají od 24. února v jiných oblastech východní a jižní Ukrajiny. 

Minulý týden však výbuch otřásl ruskou leteckou základnou Saky na Krymu. Podle Moskvy tam explodovala letecká munice. Kyjev oficiálně odmítl, že by na základnu zaútočil. Podle satelitních snímků, které zveřejnila společnost Planet Labs, výbuch poškodil letadla i letištní infrastrukturu.

Zelenského poradce Podoljak na kanálu nezávislé ruské televize Dožď uvedl, že Kyjev za exploze není odpovědný. Nevyloučil, že za nimi mohou stát partyzánské skupiny, které podle něho nabírají na síle v regionech Ukrajiny okupovaných Ruskem.

FSB hlásí útok Ukrajinců na stožáry vysokého napětí na západě Ruska

Ukrajinští diverzanti vyhodili do povětří šest stožárů vysokého napětí, které byly součástí přenosové soustavy vedoucí od Kurské jaderné elektrárny v západní části Ruska, uvedla v úterý ruská tajná služba FSB. Tři útoky, které se odehrály předminulý a minulý týden, narušily podle FSB „technologický proces fungování elektrárny“. 

„Čtvrtého, 9. a 12. srpna vyhodily ukrajinské diverzní skupiny v Kurčatovském okrese Kurské oblasti do povětří šest stožárů vysokého napětí elektrické přenosové soustavy (110, 330 a 750 kV), přes něž se zajišťovaly dodávky energie v regionu i jeho okolí,“ citovala agentura prohlášení FSB.

Místní úřady zahájily trestní stíhání na základě zákona o teroristickém činu a posílily ochranu objektů jaderné energetiky. Po možných vinících a jejich pomocnících se pátrá. Ruský mediální projekt Baza kromě toho napsal, že neznámí partyzáni zničili v Kurské oblasti část železnice, která je používána pro nákladní dopravu.