„Doufám, že se nevrátí. Ale pokud ano, počkáme si na ně,“ říká člen teritoriální obrany u Kyjeva

Události: Kyjevská domobrana (zdroj: ČT24)

Ukrajina je uprostřed třetí vlny poměrně široké mobilizace. Ta se poprvé týká i těch, kteří nemají přímou bojovou zkušenost. Vláda očekává, že bude mít k 24. květnu k dispozici nejméně jeden milion obránců. Zároveň s tím probíhá masivní výstavba opevnění v klíčových uzlech kolem infrastrukturních staveb a také v okolí velkých měst, Kyjeva nevyjímaje. V oblasti natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Přezdívají mu ironicky „Stařec“, protože je ve své jednotce nejmladší. Do služby se přihlásil hned 24. února, v den svých dvacátých narozenin. „Jsem tady od samého začátku. Jako ostatní doufám, že se nevrátí. Ale pokud ano, počkáme si na ně,“ vypráví mladý muž. Své pozice už jednou pomohl uhájit. Od té doby je posilují. 

Pro velitele jednotky, jehož přezdívka „Advokát“ napovídá civilní povolání, má les poblíž Kyjeva zvláštní význam. Jeho předci ho bránili před osmdesáti lety. „Během druhé světové války tady odráželi útoky nacistických okupantů. Vydrželi šedesát dní,“ říká velitel. I on je proto rozhodnutý vydržet.

Na opevňování hlavního města se podílí přes tři tisíce lidí. Místy je obranný pás široký i několik kilometrů. K dispozici budou brzy nové jednotky. Úřady vyhlásily třetí kolo mobilizace, na jejím konci bude bojeschopný jeden milion lidí.

„Připravujeme se. Víme, že nepřítel se nevzdal svých plánů na dobytí hlavního města,“ dodává „Advokát“.

Letní období hraje do karet

Obranná linie kolem Kyjeva se téměř bezvýhradně táhne okolními lesy. Když se ruské jednotky naposledy pokusily dané pozice dobýt, byly planiny pokryté sněhem. Léto a zeleň poskytují vojákům novou výhodu.

„Vyseli jsme v okolí trávu. Maskujeme se sítěmi. Drony a bezpilotní letadla nás teď z výšky jen těžko spatří, protože splýváme s okolím,“ říká další velitel s přezdívkou Roman.

„Ještě je na čem pracovat,“ doplňuje švédský dobrovolník Chris. Léta v královské armádě zužitkovává jako instruktor. Šokuje ho, s jak špatnou výstrojí tam dokázali uspět.

Ukazuje také propastný rozdíl mezi běžnou ukrajinskou vojenskou lékárničkou a jeho osobní. Za špatné vybavení podle něj může korupce v armádě. Věří, že obranná postavení přesto vydrží, klíčové je totiž odhodlání.