Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.

Předseda vlády zároveň prohlásil, že Maďarsko by nemělo problém platit za dodávky ruského plynu v rublech. Pokud o to Moskva požádá, Budapešť tak učiní, citovala Orbána agentura Reuters. Putin již dříve podepsal výnos požadující, aby evropští zákazníci platili za ruský plyn rubly, které získají výměnou eur či jiné měny v ruské bance; Evropská unie takový model odmítá.

Maďarský premiér v předchozích dnech odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a nevetoval sankce Evropské unie vůči Rusku kvůli jeho vojenské agresi. Zdržel se však přímé kritiky ruského prezidenta a odmítl myšlenku omezení dovozu ropy a plynu z Ruska s tím, že by to zničilo maďarskou ekonomiku.

Maďarsko také, na rozdíl od většiny svých spojenců v Evropské unii a jako jediný z unijních sousedů Ukrajiny, odmítlo dodat Kyjevu zbraně, ani nedovolilo jejich přepravu přes své území.

Ukrajinský prezident Zelenskyj nedávno několikrát ostře kritizoval přístup maďarské vlády. S Orbánem si v minulých týdnech vyměnili několik osobně laděných výpadů. V úterý ukrajinský prezident prohlásil, že si šéf maďarské vlády bude muset vybrat mezi Moskvou a „zbytkem světa“.

Ve středu Orbán před novináři zdůraznil, že Maďarsko musí posílit své strategické spojenectví s Polskem v rámci Evropské unie. Ohledně řízení, které proti Budapešti zahájil Brusel, si Maďarsko podle Orbána počká na dopis od Evropské komise. Premiér současně zdůraznil, že neustoupí tlaku, který má Budapešť přimět k souhlasu s rozšířením sankcí proti Rusku i na ropu a plyn. To označil za nepřekročitelnou mez.

Na dotaz ohledně ukrajinského města Buča u Kyjeva, kde byly po odchodu ruských vojsk objeveny desítky zabitých civilistů, Orbán podle agentury AFP odpověděl způsobem, který se vymyká z vlny západních odsouzení. A sice že je třeba všímat si všech válečných zvěrstev a také vést v patrnosti, že „žijeme v éře rozsáhlých manipulací“. Orbán požadoval nezávislé a nepodjaté vyšetřování a vyzval k ochraně civilistů za „jakoukoli cenu“. 

Orbán kvůli svému opatrnému postoji k ruské agresi proti Ukrajině čelí vzácné kritice svých konzervativních a nacionalistických spojenců v Polsku, podotkla agentura Reuters k dřívější zprávě o předvolání ukrajinského velvyslance na maďarské ministerstvo zahraničí kvůli tomu, co Budapešť pokládá za urážlivé komentáře Kyjeva.

Premiér Orbán a jeho strana minulý týden vyhráli čtvrté parlamentní volby v řadě za sebou, a to i zásluhou postoje „není to naše válka, a tak zůstaneme mimo ni“. Stylizoval se do role někoho, kdo před ní Maďary jako jediný ochrání. Ruský prezident Vladimir Putin mu k vítězství gratuloval mezi prvními, státy Evropské unie to však přijaly spíše chladně.