TÉMA

Odsouzení

Tři lidé dostali kvůli incidentu u soudu s Peterkovou podmínky. Dva se proti trestu brání

Třem lidem obviněným v souvislosti s loňským incidentem během jednání u pražského městského soudu, kdy dav mimo jiné vysadil dveře do jednacího sálu, Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněné tresty. Jeden navíc musí zaplatit deset tisíc korun. Dva z nich se proti verdiktu brání odporem, soud tak o jejich vině musí rozhodnout v hlavním líčení. ČT o tom informovala mluvčí soudu Marcela Pröllerová. V případu čelí obžalobě celkem sedm lidí, čtyři z nich si ale dosud rozhodnutí nepřevzali, a soud tak v jejich případě nemůže podávat žádné informace. Podle Pröllerové se jim rozhodnutí nyní pokouší doručit policie.
25. 4. 2024|

Po osmnácti letech na útěku dostal muž obžalovaný z podvodů devět let vězení

Devítiletý trest vězení za trestné činy, které páchal v devadesátých letech a na počátku století, vyměřil soud Pavlu Vorlickému. Dopustil se podvodů a způsobil škodu ve výši téměř 90 milionů korun. Krajský soud v Brně se k případu vrátil poté, co policie muže, který byl dlouho na útěku, dopadla. Obžalovaný se plně doznal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:31|

Kynšperská věznice hledá vězňům zaměstnaní, pracuje jich jen třetina

Věznice v Kynšperku nad Ohří hledá firmy, které by využily odsouzené pro práci, a to jak přímo v areálu káznice, tak i mimo něj. Kynšperská věznice se v poslední době potýká s výrazným poklesem zaměstnanosti svých vězňů. Nyní je zhruba 37 procent, což je vůbec nejméně v Česku, řekl novinářům ředitel zařízení Petr Popelář.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 20:48|

V Senegalu vypukly nepokoje po odsouzení opozičního vůdce, devět lidí zemřelo

Nejméně devět mrtvých si vyžádaly střety mezi policií a přívrženci opozice, které vypukly poté, co byl senegalský opoziční vůdce Ousmane Sonko ve čtvrtek odsouzen ke dvěma rokům vězení. Bilanci nepokojů oznámil senegalský ministr vnitra.
2. 6. 2023|

Ve Spojených státech propustili po 34 letech neprávem odsouzeného muže

Ve Spojených státech propustili z vězení muže odsouzeného za ozbrojenou loupež, kterou nespáchal. Na svobodu vyšel po dlouhých 34 letech. Jeho případ není ojedinělý, chybně odsouzení, kteří mají to štěstí a dosáhnou svobody, navíc ne vždy mají nárok na kompenzaci za nespravedlivě zničený život.
18. 3. 2023|

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Za nenávistné výroky o Ukrajincích uložil soud Tušlovi a Čermákovi nepravomocně vězení šest a deset měsíců

Kladenský soud ve středu uložil dvěma obžalovaným tresty vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Tomáše Čermáka odsoudil k šesti měsícům odnětí svobody, Patrika Tušla k deseti měsícům. Rozsudek není pravomocný. Podle soudce Víta Sochovského se oba dopustili hanobení národa i podněcování k nenávisti. Vyjadřovali se ve veřejně sdíleném videu. Státní zástupce Ondřej Hula novinářům řekl, že jednání obžalovaných považuje za vysoce společensky nebezpečné.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 15:03|

Střelec z bratislavského gaybaru původně cílil na premiéra Hegera, tvrdí šéf policie

Střelec, který minulý týden u bratislavského gaybaru Tepláreň zabil dva lidi, původně podle šéfa slovenské policie Štefana Hamrana plánoval zaútočit na premiéra Eduarda Hegera. Když mu záměr útoku na ministerského předsedu nevyšel, vybral si jiný vyhlédnutý cíl, a to byla Tepláreň, řekl v úterý Hamran v diskusní relaci televize Joj.
18. 10. 2022|

Poslanci debatovali o nelegální migraci. Podpořili zákon proti šíření teroristického obsahu

Opoziční hnutí ANO neprosadilo v úterý ve Sněmovně debatu o stanovení maximálních cen energií a o další podpoře v reakci na vyšší ceny elektřiny a plynu. Hnutí SPD neuspělo s návrhem, aby dolní komora zařadila na program schůze diskusi o reparacích od Německa za nacistickou okupaci. Sněmovna poté podpořila změnu, která má omezit administrativu u veřejných zakázek. Poslanci podpořili také návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line. Během úterního jednání se také rozvinula debata o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří mají přecházet české hranice. Zvýšenou nelegální migraci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) způsobují v posledních týdnech Syřané, kteří do Evropy míří z Turecka.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 18:46|

Z premianta na konec fronty. Gruzie sešla z reformní cesty, změně kurzu brání „uchvácený stát“

„Gruzie byla vždy lídrem mezi východoevropskými zeměmi,“ prohlásil v červnu „bez přehánění“ premiér země Irakli Garibašvili. Tbilisi splnilo domácí úkoly ohledně přistoupení k Evropské unii a nyní je na tahu Brusel, dodal s odkazem na očekávané rozhodnutí o udělení kandidátského statusu. Unie to ale viděla jinak a Tbilisi se muselo spokojit jen s tím, že sedmadvacítka uznala jeho evropskou perspektivu. Gruzie sice dříve platila mezi zájemci o členství v EU za tahouna reforem, od nich se ale odklonila směrem ke zneužívání moci a systémové politické korupci.
15. 8. 2022|

Oddělení pro těhotné a matky ve věznici ve Světlé nad Sázavou funguje rok. Nebyla v něm ani jedna odsouzená

Ženská věznice Světlá nad Sázavou otevřela před rokem nové oddělení pro těhotné a matky s dítětem do jednoho roku. Od té doby do něj však nebyla umístěna jediná žena. ČT to potvrdila mluvčí věznice Jana Rajdlová. Oddělení o čtyřech pokojích vzniklo pro ženy odsouzené za zvlášť závažný zločin, které jsou zařazeny k výkonu trestu i přes jejich těhotenství nebo rané mateřství. Soud však zatím pokaždé takovým ženám výkon trestu odložil nebo přerušil.
4. 6. 2022|

Rakouský kancléř a britský premiér jednali v Kyjevě se Zelenským. Orbán odsoudil masakr v Buče

Do Kyjeva v sobotu dorazil k jednáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i britský premiér Boris Johnson, před ním se se Zelenským setkal rakouský kancléř Karl Nehammer. Už v pátek Kyjev navštívili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger. Maďarský premiér Viktor Orbán odsuzuje masakr v ukrajinském městě Buča, kde během ruské invaze zemřely stovky civilistů. Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi je hluboce zklamaný chováním Putina, měl ho za muže míru.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 21:06|

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:17|

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině ve třicátých letech minulého století za genocidu

Poslanci si během středečního jednání připomněli hladomor na Ukrajině v letech 1932 až 1933, který následně uznali za genocidu ukrajinského národa. Do Rady České televize sněmovna žádného z uchazečů nezvolila. Pět míst v ní zůstalo po druhých kolech tajných voleb neobsazených. Poslanci naopak obměnili dozorčí rady státních fondů. Daňové zvýhodnění související s pomocí válkou zasažené Ukrajině by mohla dolní komora schvalovat tento pátek, poslanci novelu pustili do třetího čtení.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 16:35|

Kaczyński odsoudil Izrael za kritiku zákona, který může omezit navracení majetku

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński odsoudil Izrael za kritiku chystaného polského zákona, který by podle některých hodnocení mohl zmařit snahy Židů o navrácení majetku zabaveného v době holocaustu a komunismu. Polsko nikomu nic nedluží, řekl bývalý polský premiér v rozhovoru s listem Gazeta Polska.
6. 7. 2021|

Za plánování vražd a vydírání potrestal soud v Liberci lékaře Bartáka osmi lety

Liberecký krajský soud odsoudil lékaře Jaroslava Bartáka za přípravu zločinu vraždy tří osob a vydírání k osmiletému trestu ve věznici s ostrahou. Celkem má ve vězení být dvacet let. Už dříve dostal dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. Za trestnou činnost nyní projednávanou u soudu jednašedesátiletému lékaři hrozilo 15 až 20 let vězení. Verdikt není pravomocný, Barták se na místě odvolal.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 13:52|