TÉMA

Území

Domorodí Brazilci se utábořili před hlavním městem. Na „válečnou stezku“ se vydali, aby upozornili na svá ústavní práva

Tisíce původních obyvatel Brazílie se začaly shromažďovat v hlavním městě Brasílii. Podle organizátorů demonstrace jich je na místě nejméně osm tisíc. Protestují proti vládě prezidenta Luly da Silvy. Vyčítají mu neschopnost zajistit jim slíbená území hlavně na úkor těžařských společností. Současná hlava státu ve volbách v roce 2023 kandidovala právě s tím, že pro původní obyvatele zajistí nová teritoria.
23. 4. 2024|

Maduro vydal pokyny k těžbě na území sousední Guyany. Venezuela si na něj činí nárok

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nařídil státním těžebním společnostem nachystat se na těžbu ropy a kovů na území sousední Guyany, na něž si Caracas činí nárok. Podle tiskových agentur autoritářský vládce v úterý prohlásil, že venezuelská vláda bezodkladně vydá licence k dobývání cenných surovin. Chce také navrhnout zákon, který by vytvořil novou provincii Esequibo tvořící v současnosti přibližně dvě třetiny území Guyany.
6. 12. 2023|

Ukrajina se nevzdá území výměnou za mír, očekává český velvyslanec Matula

Kompromisy považují Ukrajinci po roce utrpení, hrůzy, devastace, teroru a lidských a materiálních ztrát za nepřijatelné a nehodlají se za příslib míru vzdát svého území, řekl v rozhovoru pro agenturu ČTK český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula. Připustil, že Ukrajinci nejsou ohledně brzkého termínu ukončení války optimističtí, zároveň ale podle něj Rusové nedokázali shromáždit dostatek sil a techniky k nové velké ofenzivě.
12. 3. 2023|

Putin se bojí ztráty vlivu, z Ukrajinců chce mít Rusy, identita dle něj není volbou, říká politolog Krastev

Střet ideologií z dob studené války je pryč, nahradil ho střet identit, je přesvědčen známý bulharský politolog Ivan Krastev. Ruská agrese vůči Ukrajině je podle něj klasickou ukázkou tohoto vidění světa. Kreml se bojí, že bez Ukrajiny ztratí postavení a vliv, obává se, že nebude mít komu předat své hodnoty, řekl politolog v Událostech, komentářích.
8. 3. 2023|

Valné shromáždění OSN odsoudilo pseudoreferenda na Ukrajině. Proti hlasovalo Rusko a další čtyři země

Na Valném shromáždění OSN ve středu 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Dalších 35 zemí, včetně tradičního ruského spojence Číny, se zdrželo hlasování. Několik zemí nehlasovalo, informovaly zahraniční agentury.
12. 10. 2022|

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:17|

Kreml tvrdí, že Rusko je démonizováno za přesun vojsk po svém vlastním území

Rusko je podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova démonizováno za to, že přesouvá vojska po vlastním území. Mezi Ruskem a Západem v poslední době panuje napětí kvůli tomu, že Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou velké počty vojáků. O situaci tento týden během videokonference jednal ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Před případným napadením Ukrajiny varovali v neděli Rusko také ministři zahraničí skupiny G7.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 17:37|

Filipíny obvinily Čínu z ostřelování člunů vodními děly ve sporné zóně

Filipíny obvinily čínskou pobřežní stráž z ostřelování jejich člunů zásobujících filipínské vojáky z vodních děl. Incident se stal v úterý ve sporných vodách Jihočínského moře u atolu Second Thomas, který je součástí Spratleyho ostrovů. Filipínský ministr zahraničí Teodoro Locsin akci ostře odsoudil a podle agentury AFP vyzval Peking, aby „zařadil zpátečku“.
18. 11. 2021|