Následky po covidu mají i děti, chlapec skončil s otokem mozku v nemocnici

Události: Onemocnění může u dětí přinést nebezpečný postcovidový syndrom (zdroj: ČT24)

U dětí se koronavirus objevuje zřídka, přesto i jim způsobuje závažné potíže. Lékaři se setkávají s vážnými stavy zejména u postcovidových syndromů. Mimořádně těžký případ řešili lékaři v Brně, kde bylo potřeba hospitalizovat čtyřapůlletého chlapce s otokem mozku poté, co prodělal bezpříznakový covid.

Poslední tři měsíce Eddie trávil hlavně v nemocnici. Vše začalo únavou, bolestí hlavy, břicha a malátností. Až CT mozku odhalilo hlavní problém. „Lékaři mi řekli, že ve velkém krvácí do mozku, má zasaženy dvě třetiny levé strany, takže okamžitě musí na sál,“ líčí průběh nemoci chlapcova matka Tereza Lorencová.

Eddie několik týdnů bojoval o život – a laboratorní výsledky ukázaly, že prodělal covid. Překvapení to bylo i pro matku, její syn byl totiž do té doby zdravý.

„Toho malého chlapečka zachránila urgentní neurochirurgická operace, kdy došlo k odstranění části mozkové kosti. Uvolnil se tak tlak na mozek a nehrozila bezprostřední mozková smrt,“ popisuje průběh operace primář Kliniky dětské anesteziologie a resuscitace FN Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Petr Dominik.

Nyní chlapec špatně chodí, hůře hýbe rukou a trpí obrnou hlasivek. „Má tracheostomii, je problém s dýcháním, to nás teď trápí nejvíc, nemůžeme kvůli tomu úplně rehabilitovat,“ přibližuje matka.

Očkování a prevence rizika pro děti

Podle primáře má Eddie šanci na další zlepšení. Rodinu podpořila veřejná sbírka. „Jedná se o léčbu na jeden až dva roky, peníze budou využity na rehabilitace, ty jsou velmi drahé,“ říká organizátorka sbírky a předsedkyně správní rady obecně prospěšné společnosti Život dětem Anna Strnadová.

Také lékaři v pražské nemocnici v Motole řešili už několik těžkých průběhů covidu u dětí. Naráží i na postcovidový syndrom PIMS. „Na našem pracovišti jsme se setkali zhruba s deseti dětmi, které měly vážný průběh covidové infekce, bohužel dvě zemřely. I to je potvrzení toho, že je potřeba očkovat i pediatrickou populaci. Hlavně děti, které mají i další potíže,“ vysvětluje lékař Pediatrické kliniky FN Motol Jan David.

Postcovidové potíže zatím v Česku prodělalo přes dvě stovky dětí. Lékaři mají obavu, že s aktuální vlnou budou přibývat další.