Pandemie ve světě: Hotely v Sasku se otevřely turistům, Británie odkládá finální vlnu rozvolnění

Turisté v Německu mohou již ve všech spolkových zemích opět využívat hotely, penziony či kempy, které byly kvůli pandemii uzavřeny. Jako poslední v pondělí turistické ubytování zpřístupnilo Sasko. Cestující ze zhruba čtyř desítek států včetně Česka, kteří budou mít potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, se od pondělka vyhnou po vstupu na Slovensko karanténě.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Nové karanténní nařízení, které nyní v Sasku vstoupilo v platnost, počítá s otevřením hotelů, pokud sedmidenní průměr nových případů na 100 tisíc obyvatel bude pod hodnotou sto. V Sasku je nyní průměr 11,8. Pokud je průměr pod 35, což splňují všechny saské okresy, není pro ubytování potřebný negativní test.

Rozbory nejsou v Sasku díky příznivé epidemické situaci vyžadovány ani při návštěvě restaurací. Hosté ale musí provozovatelům poskytnout své kontaktní údaje, pokud chtějí sedět v interiéru. Pro venkovní terasy podmínka neplatí.

V Sasku rovněž mohou otevřít plavecké stadiony, aquaparky a wellness střediska. Ani zde v případě průměru nižšího než 35 není vyžadován negativní test. Fungovat mohou i hudební kluby a diskotéky, bez testu ale hosté dovnitř nesmí.

Na Slovensko bez karantény

Cestující ze států z takzvaného zeleného seznamu, na který Bratislava zařadila i členské státy Evropské unie, se vyhnou karanténě po vstupu na Slovensko už i v případě, že při překročení hranic budou mít u sebe potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

V platnosti zůstalo opatření, že karanténa se nevztahuje na děti do 18 let, dále na lidi, kteří v posledním půlroce prodělali onemocnění covid-19, a také na očkované proti této nemoci. Slovensko uznává už očkování první dávkou vakcíny, pokud od jejího podání uplynulo alespoň 21 dnů.

Po zlepšení epidemické situace na Slovensku již ve většině regionů země neplatí omezení pro maximální počet zákazníků například v nákupních centrech. Například v restauracích je ale stanoven nejvyšší počet osob u jednoho stolu. Neomezený počet návštěvníků nemůže být ani ve fitness centrech.

Rozvolňuje se i v Portugalsku a Itálii

Další rozvolňování protikoronavirových omezení zahájily Portugalsko a Itálie. V Portugalsku nově není povinná práce z domova a zavírací doba restaurací, barů a kulturních provozů se posunula na jednu hodinu ráno, uvedla agentura EFE. Zmírňování restrikcí, které v Portugalsku začalo v polovině března, se ale netýká Lisabonu a dalších tří měst a oblastí.

V Itálii bylo do nejnižšího stupně opatření zařazeno šest regionů, mimo jiné Lombardie, Piemont či Emilia-Romagna. V tomto stupni se nyní nachází celkem třináct regionů, kde bydlí na 40 ze 60 milionů Italů. V těchto oblastech platí jen mírná pandemická opatření jako povinnost nosit roušky či dodržovat rozestupy. U stolů v restauracích smí sedět maximálně šest lidí. V barech a na diskotékách je zakázáno zpívat a tančit.

Británie odložila poslední vlnu rozvolnění

Naopak Velká Británie o měsíc odložila finální etapu rušení protiepidemických opatření, s kterou se otevřou v plné míře hospody, restaurace, noční kluby a další zařízení. Nové datum je 19. července, oznámil premiér Boris Johnson. Pokud by země celostátní uzávěru neprodloužila, počty hospitalizovaných by opět mohly dosáhnout čísel z vrcholu první vlny epidemie a přetížit nemocnice, uvedl Johnson.

Za nárůstem počtu nakažených je výrazně převažující varianta koronaviru delta, dříve označovaná jako indická. V Británii v současnosti tato varianta představuje 96 procent všech pozitivně testovaných.

Získaný čas chce vláda využít ke zrychlení očkování, které už tak patří k nejpokročilejším v Evropě. Termín mezi první a druhou dávkou pro osoby nad 40 let bude nově osm týdnů místo stávajících dvanácti. V Británii už první dávku očkování dostalo 41,6 milionu lidí, z toho téměř třicet milionů ze 67 milionů obyvatel dostalo i druhou dávku. 

V Ománu přibývá nakažených

Velmi rychle začalo přibývat nakažených v Ománu začalo. Tamní nemocnice nemají pro nemocné dostatek lůžek, některé už začaly nové pacienty odmítat, uvádějí místní média. Hlavní nemocnice v metropoli Maskatu má obsazeno více než 90 procent lůžek a jednotka intenzivní péče je zcela plná. I mnoho menších nemocnic oznámilo, že pracují nad rámec své kapacity.

V zemi se už očkuje a vláda v červnu začala uvolňovat uzávěru – otevřela hranice, do mešit pouští až sto věřících, povolila provoz restaurací s poloviční kapacitou. Lidé se ale k očkování moc neregistrují, problémy jsou zejména v odlehlých oblastech.