Zájem o letenky opět roste. Nejžádanější je jižní Evropa

Zájem o letenky za poslední měsíc roste. Potvrzují to čtyři oslovení prodejci. Důvodem je postupné rozvolňování koronavirových opatření. Poptávka se podle oslovených společností zvyšuje o 20–⁠30 procent s každým rozvolněním. Nejvíce se letenky prodávají na letní měsíce do Španělska a dalších zemí jižní Evropy. I přes vyšší zájem o cesty do zahraničí prodeje zatím stále nedosáhly na úroveň před pandemií.

Oslovení prodejci letenek se shodují, že zájem lidí narůstá s rozvolňováním a přibývajícími lety. „Rezervace velmi pozvolna rostou už od začátku roku, poslední měsíc je v návaznosti na rozvolňování i některých cestovních pravidel zvyšující se poptávka patrnější,“ uvedl Jan Pavelka ze společnosti Honzovy letenky.

Větší zájem sleduje i Student Agency. Zatímco v únoru prodali zhruba tři tisíce letenek, v dubnu to bylo už dvakrát tolik. Portálu Pelikan.cz zase stouply od února do května prodeje až o 150 procent.

Největší zájem je podle prodejců o Španělsko, Portugalsko a Řecko. Na jaře to byly naopak exotičtější destinace, například Maledivy a Dubaj. Letenky nakupují hlavně dvojice, skupiny přátel nebo rodiny s dětmi. Služební cesty jsou spíš výjimečné.

Zájem je stále menší než v roce 2019

Oblíbené lokality se ale postupně vyprodávají. Letecké společnosti na situaci reagují a přidávají další lety, aby navýšily kapacity. „Nízkonákladoví dopravci umí mimořádně reagovat na poptávku trhu, protože nemají letadla jen na jedné bázi a dokážou je rychle přesouvat,“ uvedla mluvčí Pelikan.cz Katarína Šuchterová.

Covidová situace se ale na cestování pořád projevuje. Zájem o letenky je stále menší než v roce 2019. „Současné prodeje dosahují jen úrovně kolem dvaceti procent prodejů v porovnání se stejným obdobím předcovidového roku 2019,“ potvrdil obchodní ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Totéž říká i Jan Pavelka z Honzových letenek. Podle něj rostoucí zájem o rezervace letenek nedosahuje zatím ani padesáti procent běžné poptávky.