Pandemie ve světě: V Británii je naočkována polovina dospělých, Polsko má nejvíc hospitalizovaných

Velká Británie zásadně pokročila v počtu naočkovaných lidí proti nemoci covid-19. Alespoň jednu dávku tam totiž dostala polovina dospělých. Na léto tam ale přesto neplánují povolit cestování. Rozvolňování nehrozí ani v Polsku, kde nyní leží v nemocnicích největší počet lidí od začátku pandemie. Mírně rozvolňovat začíná Řecko, třebaže se zdejší situace také horší.

On-line přenos
Koronavirus – březen
22:34

Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

21:52

Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

21:51

Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

I přes pokroky v očkování člen britské vládní zdravotnické komise SAGE vzkázal veřejnosti, že kvůli nebezpečí zatažení nových mutací koronaviru s velkou pravděpodobností nebude možné letos v létě odjet na dovolenou do zahraničí.

První dávku očkování má za sebou 26,2 milionu lidí i druhou asi dva miliony. V pátek se nechal naočkovat také premiér Boris Johnson, který covid prodělal loni na jaře.

Agentura Reuters uvádí, že s vakcinační kampaní zatím nejvíce pokročil Izrael, následují ho Spojené arabské emiráty, Chile a Británie. Investoři bedlivě sledují, která z ekonomik by se díky tomu mohla zotavit jako první.

V polských nemocnicích leží nejvíce pacientů nakažených koronavirem od začátku nynější pandemie, informuje portál onet.pl. Nejvyšší je také počet nemocných, kteří musejí být napojeni na plicní ventilaci. Kvůli zhoršující se situaci platí v celém Polsku přísnější restrikce, provoz musely ukončit lyžařské vleky, zavřít musely hotely, galerie, kina nebo divadla.

Řecko začne s postupným pomalým zmírňováním protiepidemických restrikcí, i když v zemi nyní nakažených přibývá nejrychlejším tempem od začátku pandemie. Oznámila to vláda, která od pondělí dovolí otevřít například kadeřnictví, už tento víkend mohou obnovit provoz venkovní archeologické památky. Částečné uvolnění pravidel má jít ruku v ruce s intenzivnějším testováním, napsal deník Kathimerini.

Vláda plán na zmírňování restrikcí avizovala už před dvěma dny, kdy uvedla, že na tuto strategii vsadila kvůli tomu, aby zmírnila únavu obyvatelstva z dlouhé uzávěry. Od pondělí se mají mimo jiné otevřít kadeřnictví pro předem objednané klienty, v kostelech se budou moci opět sloužit mše, byť s omezenou kapacitou.

V německém Kasselu se sešlo asi 20 tisíc lidí na protestu proti restrikcím. Někteří z nich útočili na policisty a střetli se s účastníky protidemonstrace. Strážci zákona proti agresivním demonstrantům použili obušky, vodní děla a pepřový sprej.

Většina z odpůrců nedodržela povinnost nosit ochranu nosu a úst a zachovávat rozestupy, což bylo podmínkou pro to, aby se shromáždění vůbec mohlo uskutečnit. Napadali novináře a nadávali jim, proráželi řady policistů a střetávali se s protidemonstranty na kolech, kteří se jim snažili zabránit v cestě.

Stovky či tisíce lidí demonstrovaly proti vládním protiepidemickým opatřením také v řadě dalších zemí Evropy, mimo jiné v Rumunsku, Finsku, Chorvatsku, Rakousku či Švýcarsku.

Protivládní protest v Kasselu
Zdroj: Thilo Schmuelgen/Reuters

Francie se proti koronaviru rozhodla bojovat omezením pohybu. Vyhlásila měsíční lockdown pro oblasti, kde je situace nejhorší. Otevřeny jsou pouze obchody s nezbytným sortimentem. Tisíce Pařížanů se proto hodiny před začátkem lockdownu snažily opustit metropoli.

Na jednotkách intenzivní péče leží přes 4 tisíce pacientů, nejvíc v Paříži a okolí. V nemocnicích začínají chybět lůžka, pacienty z Paříže a okolí převážejí do jiných regionů.

Vláda chce zároveň posílit tempo očkování, dosud dostalo první dávku necelých šest milionů lidí. Začátkem dubna by po vzoru Velodromu v Marseille mělo být otevřeno obří vakcinační centrum na stadionu Stade de France na severu Paříže.

Indie, Pákistán, Filipíny hlásí největší počty

Filipíny hlásí 7999 nových případů nákazy covidem, čímž překonaly svůj jen den starý absolutní rekord počtu nově infikovaných, uvádí Reuters. Nejvyšší denní přírůstek pozitivně testovaných za poslední čtyři měsíce má Indie. 

V Indii se za poslední den nakazilo na 41 tisíc lidí, více než polovina nakažených žije ve státě Maháráštra, který je i díky metropoli Bombaj ekonomickou páteří země, píše Reuters. V zemi s covidem zemřelo 159 404 lidí, z toho 188 za poslední den. Po Spojených státech a Brazílii má Indie třetí nejvyšší celkový počet obětí covidu na světě.

Některé indické státy kvůli nové vlně nákazy opět zavedly omezení a uzavřely kina, hotely a restaurace. Patří mezi ně také Maháráštra a vedení státu uvedlo, že pokud se situace nezlepší, omezení se budou stupňovat. Lékaři varují, že kapacita nemocnic se pomalu začíná zaplňovat. 

Podle údajů pákistánské vlády mělo pozitivní test 3876 lidí, nejvíce od začátku července. Celkem se už v zemi s 220 miliony obyvatel nakazilo 620 tisíc lidí a 13 799 jich zemřelo. K infikovaným nově patří i premiér Imran Chán. Obyvatelstvo se k očkování proti covidu staví váhavě, nákaza premiéra pouhé dva dny po vakcinaci tento postoj lidí zřejmě nezlepší. Zatím jediná vakcína, kterou se v Pákistánu očkuje, je od čínského Sinopharmu, uvádí Reuters.