Aktérům večírku v teplickém hotelu hrozí pokuta dvacet tisíc korun

Porušením vládních opatření při lednové narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy se zabývá teplický magistrát; sankce od samosprávy ve výši 20 000 korun hrozí sedmnácti účastníkům večírku.

Lednové oslavy v teplickém hotelu se mimo jiné účastnil tehdejší liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák či bývalý premiér Jiří Paroubek. Poslanecký mandát složil kvůli účasti na oslavě Milan Hnilička. Husáka odvolal z funkce policejní prezident Jan Švejdar. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal.

Případem se zabývala policie, své šetření už ukončila a podle mluvčí krajských kriminalistů Jany Slámové předala dokumenty příslušným orgánům. Na tahu je momentálně teplický magistrát.

„Dotčeným bude rozesílat výzvy k upřesnění,“ uvedla vedoucí odboru kanceláře primátora Radka Senftová s tím, že jasněji by mohlo být za 14 dní. Úřednice, které na případu pracují, jsou momentálně v nařízené karanténě, což věc podle Senftové zdrželo.

Další část případu si od policie převzal finanční úřad. Takzvaná ubytovací kniha hotelu totiž nebyla nejspíš vyplněna správně. Chyběla v ní zřejmě jména ubytovaných účastníků oslavy, kteří v hotelu přespali. Hotelu za to hrozí pokuta až do půl milionu korun. Mluvčí finančního úřadu Ústeckého kraje Romana Loosová řekla, že dokumenty týkající se této věci postoupí teplickému magistrátu, který může případnou pokutu uložit.

Pokuty hygieniků

Někdejší vlivný politik ČSSD Benda měl dostat pokutu od hygieniků za to, že jako majitel večírek v objektu umožnil. Pro nedostatek důkazů se ale sankci vyhnul. Serveru iDNES to řekla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„Dostali jsme od policie podnět, zda zákon neporušila i právnická osoba, bohužel jsme ale neměli dostatek důkazů, abychom jí mohli uložit sankci. V tuto chvíli už tedy z naší strany majiteli hotelu ani dalším účastníkům večírku žádná pokuta nehrozí,“ řekla iDNES ředitelka.

Nejvyšší možné sankce 10 000 korun od hygieniků obdrželi tři lidé, šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, člen rady ČT Jiří Šlégr a Vlastimil Dvořák mladší, člen rodiny podnikatele Bendy. Pokutu jim hygiena udělila za to, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, když se v hotelu družili s ostatními.