Husák oficiálně skončil ve funkci, převzal odvolání kvůli oslavě v Teplicích

Dosavadní šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák v pátek oficiálně skončil ve funkci. Policejní prezident Jan Švejdar ho sice odvolal k 1. únoru, Husák však kvůli svému zdravotnímu stavu dokument převzal až nyní. Informaci serveru Blesk.cz potvrdil ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Husáka Švejdar odvolal kvůli účasti na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu. Policista má nyní působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.

Česká televize minulý pátek uvedla, že se Husákovi ráno udělalo zle na policejní stanici v Kořenově na Jablonecku, jeho kolegové zavolali záchranáře. S podezřením na interní onemocnění ho do nemocnice přepravil vrtulník. Policejní prezident následně uvedl, že je Husákův stav stabilizovaný. Podle mluvčí policejního prezidia Kateřiny Rendlové je ale i nadále v pracovní neschopnosti.

Husák byl 23. ledna na oslavě v hotelu Prince de Ligne, která znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. Dosavadní šéf liberecké krajské policie se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii.

Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát. V čele agentury rozdělující miliardy korun na sport ale zůstal. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či teplický zastupitel Michal Kasal. Jedním z účastníků byl i bývalý premiér Jiří Paroubek.

V Česku nyní musejí být kvůli epidemii koronaviru zavřené vnitřní prostory restaurací. Zavřená musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty. V hotelu někteří účastníci oslavy včetně Husáka přespali.

Inspekce nebude řešit postup policistů, kteří kontrolovali podniky v době oslavy

Narozeninová oslava se konala, přestože policisté v Teplicích v té době kontrolovali restaurace, jež měly navzdory zákazu otevřeno. Postup policistů původně prověřoval odbor vnitřní kontroly krajského ředitelství v Ústí nad Labem, podle pondělního vyjádření mluvčí policie Jany Slámové byla věc postoupena Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Inspekce vyzvala krajské ředitelství, aby podání doplnilo, to tak ale neučinilo. „Vzhledem k tomu, že krajské ředitelství policie Ústeckého kraje nedoplnilo své podání o žádnou informaci a naším kvalifikovaným posouzením materiálu z Policejního prezidia ČR nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, rozhodli jsme se věc vrátit zpět krajskému ředitelství policie,“ uvedla v pátek mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Už dříve popsala, že podání obsahovalo pouze dva odkazy na internetové články, ve kterých inspekce neshledala skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu ze strany policistů.

Porušení opatření prověřuje policie

Krajská policie dále prověřuje, do jaké míry byla v hotelu porušena vládní opatření proti koronaviru. V souvislosti se zjištěními, která vyplývají z dosavadního vyšetřování, předala podle pátečního vyjádření mluvčí Jany Slámové teplickému magistrátu k projednání případy porušení vládních opatření ze strany 14 lidí. Z toho dva policie podezírá z toho, že umožnili přítomnost veřejnosti v hotelu. U ostatních se bude magistrát zabývat případným porušením opatření o omezení volného pohybu.

Krajské hygienické stanici policie předala spis kvůli tomu, že tři lidé zřejmě neměli nasazenou roušku či jinou ochranu dýchacích cest uvnitř hotelu. Část materiálu byla předána na Policejní prezidium ČR.