Covidová laboratoř v Oxfordu byla terčem hackerského útoku, upozornil Telegraph

Biologická laboratoř Oxfordské univerzity, kde se prováděl výzkum nemoci covid-19, se stala terčem kybernetického útoku. Panují obavy, že se skupina hackerů pokusí prodat výsledky výzkumu zájemci, který nabídne nejvyšší cenu. Informoval o tom ve čtvrtek deník The Telegraph.

Hackerský útok, který se odehrál zřejmě v polovině února, cílil na oddělení strukturální biologie, které provádí výzkum covidu-19. Případ nyní vyšetřuje národní centrum pro kybernetickou bezpečnost, které je součástí zpravodajské služby GCHQ.

„Problém jsme zaznamenali a zabránili jeho šíření, nyní ho dále vyšetřujeme,“ citoval deník mluvčího Oxfordské univerzity.

Expert: Spíše jim šlo o data

Podle zdrojů z bezpečnostní komunity, na něž se The Telegraph odkazuje, není jasné, kdo za útokem stál. Pravděpodobně však jde o kriminální skupinu, která ovšem mohla mít vazby na státního aktéra. Není ani jasné, zda bylo cílem útoku výzkum překazit, či naopak ukrást data s jeho výsledky. Oslovený expert na kybernetickou bezpečnost Alan Woodward se nicméně kloní k druhé možnosti.

Napadená laboratoř Oxfordské univerzity podle magazínu Forbes nebyla ta, která spolu s farmaceutickou firmou AstraZeneca vyvinula vakcínu proti covidu-19. Pracovala však na výzkumu koronavirových buněk, který je zásadní pro tvorbu dalších možných covidových vakcín.

Interpol loni varoval, že zločinecké skupiny budou pravděpodobně cílit své hackerské útoky na výzkum covidu-19 i vývoj vakcín.