Zaorálek: V pátém stupni nebudou žádné výjimky, ani v kultuře

Ministr Zaorálek k dopadům epidemie na oblast kultury (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Jednali o dopadech koronavirové epidemie na kulturu. Zaorálek vyloučil výjimky v opatřeních v době, kdy Česko zůstává v nejvyšším stupni rizika epidemie, tedy v pátém. Nejen v kultuře, ale ani jinde, uvedl po schůzce s prezidentem.

„Nejen v kultuře, ale ani jinde se v pátém stupni nebudeme bavit o žádných výjimkách. Ani zítra, ani v pondělí na vládě,“ řekl Zaorálek.

Ani po aktualizaci systému protiepidemických opatření PES se v pátém stupni nebude nic otevírat. „V pátém stupni se nebavíme (na vládě) o nějakých změnách, ten je tvrdě restriktivní, tam to prostě musíme vydržet,“ doplnil ministr kultury.

Debaty o změnách opatření v dalších stupních odmítl Zaorálek komentovat. Nebylo by podle něj dobré, kdyby z každého ministerstva zaznívalo, o jakých změnách se pro daný resort uvažuje.

Do neděle 27. prosince loňského roku platila ve čtvrtém stupni opatření výjimka pro pět výstav, které mohli zájemci vidět, mezi nimi byly expozice Rembrandtových děl v Národní galerii Praha, výstava Sluneční králové v Národním muzeu a mezinárodní filatelistická výstava taktéž v Národním muzeu. Ostatní galerie a muzea se musely uzavřít už před vánočními svátky. 

V současné době většina opatření v Česku odpovídá pátému stupni rizika v protiepidemickém systému PES. Rizikové skóre hodnotící epidemii je nad 76 body, tedy nad spodní hranicí pátého stupně, už od 30. prosince. Opatření zpřísnila vláda od 27. prosince, platit mají minimálně do 10. ledna. Kabinet je ale zřejmě ve čtvrtek prodlouží.