Ministerstvo výrazně revidovalo koronavirové statistiky. Počet aktivních případů klesl o třetinu

Ministerstvo zdravotnictví výrazně revidovalo koronavirové statistiky. Aktuálně je tak v Česku 3479 nemocných, o 1775 méně než ráno. Audit údajů nařídil ministr Adam Vojtěch (za ANO). Jihočeští hygienici mezitím v sobotu zaznamenali 25 případů koronaviru. Je to největší denní nárůst. Z 25 je 19 zahraničních zaměstnanců firmy z Prachatic. Celkově přibylo v sobotu v Česku 131 potvrzených případů covidu-19, necelá polovina pátečního počtu. Je to nejnižší denní přírůstek v tomto týdnu. O víkendech ale bývá méně testů a tím pádem i méně potvrzených případů.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Na Prachaticku zaznamenali největší mezidenní nárůst v Jihočeskom kraji, v okrese přibylo 21 nových případů. Velký podíl na tom mají zaměstnanci prachatické firmy, kdy velká část z nich je ze zahraničí, a navíc bydlí na jedné ubytovně. „Sdílejí tam spolu veškeré prostory, ten kontakt je tam téměř jako v rodině. Proto si myslím, že nákaza se tam šířila více než v té samotné firmě,“ řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že hygienici nařídili speciální režim pro 270 zaměstnanců firmy. Z toho 48 zatím poslali do karantény. „Předpokládám, že ještě další (v karanténě) přibudou. Musím pochválit věcný přístup jak vedení společnosti, tak provozovatele ubytovny. Všechny pozitivně testované jsme na ubytovně umístili do izolace odděleně od zdravých osob v karanténě,“ řekla Kotrbová.

Dodala, že koronavirus se zatím potvrdil u 20 lidí z prachatické firmy. V týdnu hygienici vyšetří dalších 270 pracovníků společnosti.

V Jihočeském kraji tak stále zůstává 64 pacientů s covidem-19. V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu koronaviru jsou na tom jižní Čechy stále nejlépe. Na 100 tisíc obyvatel zde připadá 41,76 pacienta.

Události: Situace kolem koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Ohniska: Karvinsko, Jihlava, Frýdecko-Místecko

V Česku je několik ohnisek nemoci covid-19. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel stále vykazuje Karvinsko, a to téměř 59. Následuje okres Jihlava s 56 a Frýdecko-Místecko s 36 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

V jihlavském Alzheimercentru v neděli přibyl další nakažený, nyní je nemocných celkem 40 klientů zařízení a 17 zaměstnanců. Během víkendu se počet nakažených zvýšil z pátečních 46 na současných 57. Alzheimercentrum kvůli současné situaci stále shání brigádníky, kteří by pomohli s péčí o klienty. Brigádníci se mohou ozvat na telefonní číslo 774 774 088.

Kvůli zvýšenému počtu nakažených platí v Česku od soboty nová opatření proti šíření koronaviru. Lidé musí nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí, jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí ze současné tisícovky lidí na polovinu.

Ministerstvo výrazně revidovalo statistiky

V Česku je podle ministerstva zdravotnictví 3479 aktuálně nemocných covidem-19, o třetinu méně než ráno. Úřad tak výrazně revidoval koronavirové statistiky, ráno uváděl o 1775 případů více.

Výrazně se současně zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9590 na 11 423. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo v neděli vpodvečer zveřejnilo na svém webu. Audit počtu vyléčených nařídil tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška byly některé hygienické stanice v krajích v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy a aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou. Nová čísla jsou výsledkem zpětné kontroly dat, vysvětlil Dušek. „Není to žádný skok, který by měnil podstatu hodnocení celé epidemie,“ dodal.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly není údaj o aktuálně nakažených nijak rozhodující a je poměrně nepřesný. Kromě toho, že se vždy nedaří odhlašovat uzdravené včas ze systému, za to může i změna metodiky, kdy má být nakažený po dvou týdnech brán jako uzdravený, řekl.

Denní počet nově potvrzených případů v tomto týdnu přesáhl čtyřikrát po sobě dvě stovky. Maximem bylo pátečních 281 případů. Ve čtvrtek bylo pozitivních 235 testovaných, o den dříve 246 a v úterý 206. V prvním pracovním dni tohoto týdne přibylo 169 nakažených.

V sobotu přibylo 131 potvrzených případů, nejméně od začátku týdne. V neděli byly testy pozitivní zatím v 61 případech.

V souvislosti s nákazou novým koronavirem v Česku dosud zemřelo 371 lidí. Hospitalizovaných je 149 nakažených, stav 15 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Vojtěch plánuje představit „semafor“ pro epidemiologická opatření

Vláda a ministerstvo zdravotnictví čelí v těchto dnech kritice kvůli absenci pandemického plánu. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli uvedl, že očekává, že ministr zdravotnictví vládě v pondělí představí plán opatření pro případ zvyšování počtu nakažených koronavirem. Hamáček to řekl v pořadu Partie televize Prima. Podle něj by lidé měli vědět, jaká opatření mohou očekávat, pokud se nemoc bude dál šířit.

Adam Vojtěch následně v Otázkách Václava Moravce (OVM) informoval, že v pondělí představí systém tří pohotovostních stupňů opatření proti šíření nového koronaviru. Stupně nového „semaforu“ budou vyhlašovány podle regionů a každý bude znamenat konkrétní opatření pro ochranu veřejného zdraví i například pokyny nemocnicím ohledně přípravy na potenciální nápor nemocných. Vláda již dříve představila třístupňové hodnocení ostatních států podle rizika nákazy.