Vojtěch v pondělí vyhlásí epidemiologický semafor pro Česko. Ať přijde Hamáček s korespondenčním hlasováním, vyzval

Otázky Václava Moravce – 1. část (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí vyhlásí systém tří pohotovostních stupňů, rozděleny budou po regionech. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM), kde s ním diskutovali senátor Marek Hilšer (MHS) a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Vojtěch odmítl, že by dovolil, aby koronavirus výrazně zasáhl do fungování voleb, ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vyzval k rychlému předložení zákona o korespondenčním hlasování.

Nový systém pohotovostních stupňů má plnit roli pandemického plánu, kvůli jehož absenci čelí vláda a ministerstvo zdravotnictví kritice. „Stupně budou podle síly komunitního šíření,“ vysvětlil ministr. Systém se bude podobat semaforu, který vypracovalo ministerstvo zahraničních věcí v souvislosti s cestováním mimo ČR.

Vojtěch uvedl, že v současnosti by například Moravskoslezský kraj nebo Praha dosahovaly středního, oranžového stupně. Systém je navržen jako regionální, protože situace v jednotlivých krajích se významně liší, doplnil. 

Roman Šmucler připomněl, že na základě zkušeností ze světa se středně velká země imunizuje asi sto dní. „Než se dostaneme k nějaké vakcíně, tak potřebujeme, aby to prodělalo asi dva miliony lidí,“ řekl. 

„Je asi jedno procento těžkých průběhů, z dvou milionů to je dvacet tisíc lidí. Všechna opatření musí směřovat k tomu, aby těch dvacet tisíc nepřišlo najednou, aby se tam dostalo rozloženě v čase i po krajích,“ urgoval.

Podle něj už dnes vědci nemají otázky a ví, jak situaci řešit. Míč je nyní na straně politiků, kteří musí naplánovat matematický model a přijmout úměrně tomu opatření. Mety dvou milionů lidí, kteří onemocnění prodělali, musí podle něj země dosáhnout do září.

Přehled opatření podle regionů
Zdroj: ČT24

Nepřipustím odklad voleb, slíbil Vojtěch

„Já bych byl rád, aby pan ministr vnitra konečně přišel s korespondenčním hlasováním. Zatím toho moc neodpracoval, jak jsem viděl,“ reagoval Vojtěch na debatu z posledního týdne o tom, zdali by měla vláda upřít volební právo lidem v karanténě. Zdůraznil, že v žádném případě nepřipustí odklad voleb.

„Myslím, že jsme schopni s epidemiology, s hygieniky nastavit pravidla tak, aby se volby konaly,“ řekl Vojtěch. „Pokud pan ministr něco tady kritizuje, tak by se měl podívat na svoje vlastní ministerstvo a zamést si před vlastním prahem,“ dodal na adresu Hamáčka.

K tomu, aby v říjnových krajských a senátních volbách mohli hlasovat i lidé v karanténě kvůli koronaviru, je podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) třeba změna zákona. Parlament by ji mohl projednat v srpnu či v září ve zrychleném režimu. Uvedl to v neděli v Partii televize Prima. V úterý chce na ministerstvu probrat možná řešení se zástupci parlamentních stran.

Hamáček na Primě uvedl, že udělá vše pro to, aby lidé s koronavirem mohli volit. Zároveň ale odmítl připustit, aby kvůli obavě z nákazy k volbám nepřišly statisíce lidí. „Nesmíme vyděsit drtivou většinu voličů, aby nespadla volební účast,“ dodal. 

Hamáček měl podle Hilšera už v březnu řešit organizaci podzimních voleb

Podle senátora Marka Hilšera, dalšího hosta OVM, je nepřijatelné, aby bylo lidem odebráno volební právo. Senát k tomuto rovněž přijal usnesení. „Pan ministr vnitra tady už měl být dávno s korespondenčním hlasovacím právem. On už v březnu mohl počítat s tím, že budou na podzim volby, a dnes už je pozdě,“ řekl Hilšer.

Roman Šmucler vidí situaci kolem podzimního hlasování a koronaviru jako malichernou. „Doteď volili lidi na tuberkulóze, lidi s HIV. Není to žádný problém, je to technická neschopnost,“ řekl. Podle něj je mnohem techničtěji náročnější zařídit volby ve věznicích – a i to v současnosti funguje.

Události ČT: Senátoři chtějí volby na dálku pro lidi v karanténě (zdroj: ČT24)

Chytrá karanténa selhává

Minulý týden uznávaný odborník, biochemik Jan Konvalinka upozornil, že chytrá karanténa nefunguje. Kritiku ministr zdravotnictví uznává. 

„Chceme řídit centrálně zdravotnictví, které se v posledních dvaceti letech naprosto decentralizovalo,“ řekl ministr. Dodal, že elektronické nástroje takzvané chytré karantény podle něj fungují, ale problémy jsou právě třeba s fungováním testovacích laboratoří. Ty jsou nyní zpravidla v soukromých rukou a často nepracují z pohledu ministerstva dostatečně rychle a spolehlivě. 

Senátor Marek Hilšer si myslí, že hygiena byla podceňována. „Měli jsme tu hlavní hygieničku, které ani neměla medicínské vzdělání,“ připomněl. Za velký problém označil privatizaci důležitých sektorů zdravotnictví. „Dnes nemáme síť státních laboratoří. Lukrativní věci by se neměly vyprodávat,“ varoval.

Události, komentáře: Chaos na severu Moravy a další lokální ohniska (zdroj: ČT24)

Ministerstvo chce zřídit páteřní síť laboratoří

Resort zdravotnictví chce vytvořit páteřní síť laboratoří pro testování lidí na covid-19, které budou fungovat každý den v týdnu. Podle Vojtěcha se nyní často stává, že soukromá zařízení si o víkendu berou volno. Na podzim by se podle něj do odebírání vzorků na covid měli zapojit i praktici.

Ministr dodal, že ze 134 nových míst na krajských hygienických stanicích je zatím obsazeno pět, ale výběrová řízení nebyla ukončena a jasno bude v srpnu.  

Vojtěch dále konstatoval, že může být problém se sháněním kandidátů na lékařské pozice, kde se například na Vysočině nepřihlásil nikdo. Senátor Marek Hilšer k tomu dodal, že se s hygienickou specializací za poslední rok atestovali dva lékaři.   

Ministra není třeba odvolávat, důležitá je soběstačnost, míní Hilšer

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyzval premiéra Babiše (ANO) k odvolání ministra zdravotnictví, protože je podle něj Vojtěch „neschopný.“ „Pan ministr není neschopný, to je laciná kritika. Nechme ho v tomto ohledu pracovat,“ zastal se Vojtěcha senátor Hilšer (MHS).

Návrhy na odvolání ministra zdravotnictví nepovažuje za důvodné ani Šmucler. „Prezidentovi lékařské komory není nic do toho, kdo je ministrem zdravotnictví a ministrovi zdravotnictví není nic do toho, kdo je prezidentem lékařské komory,“ řekl.

Hosté debatovali také o ochranných pomůckách, kterých na počátku koronavirové krize nebyl dostatek, a Česká republika se musela obrátit na třetí země, ze kterých je zakoupila. Od českých výrobců stát téměř vůbec nenakupoval.

Podle Hilšera s českými výrobci ochranných pomůcek nikdo nekomunikoval. K absenci ochranných pomůcek ve skladech Správy státních hmotných rezerv Hamáček na Primě uvedl, že ministerstvo vnitra si vytvořilo rezervu 67 milionů roušek nebo deseti milionů rukavic, což bude stačit zhruba na šest týdnů. Do září má i podle Vojtěcha správa hmotných rezerv ochranné pomůcky ve skladech zajistit. 

Počty kusů ochranných pomůcek distribuovaných během krize
Zdroj: ČT24

Platy zdravotníků porostou do pěti procent, víc ne

Ministr zdravotnictví Vojtěch se v Otázkách Václava Moravce také vyjádřil k platům ve zdravotnictví. Ty by podle něj mohly v příštím roce vzrůst nejvýše o pět procent. Požadavek odborářů na zvýšení až o 15 procent považuje za nereálný.

„Já si myslím, že nárůst (platů) může být někde do pěti procent,“ uvedl ministr. Podle něj je třeba reflektovat současnou situaci, kdy od března zasáhla do výběru pojistného pandemie koronaviru a vládní nařízení proti jeho šíření. Příjmy pojišťoven v té době klesly. „O 15 procent mi přijde navýšení v tuto chvíli nereálné,“ řekl Vojtěch.

Průměrný měsíční výdělek lékaře v akutní lůžkové péči podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pravděpodobně letos dosáhne 88 312 korun, sestry 47 498 korun. Rozdíl mezi platem sester ve státních nemocnicích a mzdou u jiných zřizovatelů bude až sedm tisíc korun. Z dat ÚZIS také vyplývá, že se zastavil úbytek zdravotních sester v nemocnicích. Průměrná mzda v ČR byla v roce 2019 podle dat Českého statistického úřadu 34 125 korun.

Otázky Václava Moravce – 2. část (zdroj: ČT24)