V Číně přibyl za pondělí jediný případ nákazy, na hranici s Ruskem a Korejí ale trvají přísná opatření

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová komentuje koronavirovou situaci v Číně (zdroj: ČT24)

Čína evidovala za pondělí pouze jeden nový případ nákazy koronavirem a země se pomalu probouzí k normálnímu životu, například v Šanghaji otevřeli zábavní park Disneyland. Naopak u hranic s Ruskem a Severní Korejí jsou opatření nadále přísná a na některých místech platí zákaz vycházení, referuje čínská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Přísnější opatření se dotýkají především míst sousedících s Ruskem a Severní Korejí. V provincii Chej-lung-ťiang je nejvíce postiženo desetimilionové město Charbin. „Situace tu je vážná už několik týdnů,“ komentuje dění v nejsevernější provincii země zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. 

Druhou postiženou provincií je Ťi-lin, která má krátkou hranici s Ruskou federací, sousedí však na rozsáhlém území se Severní Korejí. V sobotu ze čtrnácti nových případů nemoci covid-19 bylo hned 11 infikovaných právě z této provincie. Čínská vláda kromě restrikcí a zákazu vycházení sáhla také k většímu testování. „Tady se ten zápas s pandemií popisuje jako bitva s koronavirem. Čínská média mluví o válečném stavu,“ řekla Šámalová.  

Zpřísněné kontroly na čínsko-ruské hranici

Podle Šámalové už delší dobu platí zpřísněná pravidla na hranicích mezi Ruskem a Čínou. Na pozemních přechodech jsou přísnější kontroly, měří se lidem teplota a dělají se testy. Čínská vláda také omezila mezinárodní letecký provoz na jeden let týdně z každé destinace. 

V Rusku představuje pandemie koronaviru aktuálně výrazné problémy. Za poslední den zde přibylo téměř 11 tisíc případů nákazy koronaviru a dohromady tak stoupl počet infikovaných na 232 243, což řadí Ruskou federaci podle agentury Interfax na druhou příčku z hlediska počtu nakažených na světě.

Situace v Číně a Jižní Koreji (zdroj: ČT24)

Wu-chan chce otestovat na koronavirus všech 11 milionů obyvatel

Čínské město Wu-chan, odkud se do světa nemoc pravděpodobně rozšířila, plánuje otestovat na koronavirus všech 11 milionů svých obyvatel. Informoval o tom v úterý zpravodajský server BBC News s odvoláním na čínská státní média.

Všechny wuchanské čtvrti byly vyzvány, aby předložily podrobný návrh postupu testování, které by se mělo uskutečnit v nejbližší době během deseti dnů. Jako první mají přijít na řadu senioři a hustě osídlené oblasti města.

Plán testování celé wuchanské populace přichází poté, co bylo v tomto ostře sledovaném městě o víkendu zjištěno šest nových případů nákazy koronavirem. Všichni nově infikovaní žijí ve stejném obytném bloku. Předtím se ve městě měsíc neobjevil žádný nový případ.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

V Číně v pondělí přibyl jen jeden nakažený, přicestoval ze zahraničí

Naopak v Číně v celonárodním kontextu už koronavirová krize doznívá. Celkový počet potvrzených případů dosáhl 82 919, v posledních dnech se ale jedná o přírůstky v řádu desítek nebo jednotek. 

Za pondělí registrovala tamní vláda pouze jeden nový případ nákazy koronavirem, oproti 17 případům o den dříve. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na národní zdravotnickou komisi, plnící roli ministerstva zdravotnictví. 

Nový případ představuje takzvanou dovezenou infekci, tedy nákaza postihla člověka, který do Číny přicestoval z ciziny. V neděli těchto „importovaných“ případů bylo sedm. Nakažených bez příznaků nemoci ohlásily úřady 15. O den dříve jich bylo 12. Čína tyto lidi nezahrnuje do svých celkových statistik. 

Čína tak rozvolňuje některé restrikce. Například v Šanghaji na několik dní dopředu je vyprodaný vstup do Disneylandu, který v pondělí tamní úřady znovuotevřely.