TÉMA

Disneyland

Americká armáda nově bojuje v interní kulturní válce. Senátor ji blokuje kvůli potratům

Nečekané důsledky americké kulturní války: poprvé za více než sto let nemá americká námořní pěchota potvrzeného nejvyššího velitele. Jmenování blokuje jediný republikánský senátor. Protestuje tak proti politice Pentagonu, který vojačkám usnadňuje přístup k potratům. Prezident Joe Biden jeho postoj kritizoval s tím, že ohrožuje národní bezpečnost.
18. 7. 2023|

Pandemie ve světě: Kalifornie rozvolňuje opatření, Izraelci odkládají roušky

Izrael zrušil jedno z posledních významných protikoronavirových omezení, v zemi už se nemusí nosit roušky ani ve vnitřních prostorách. Pro podobné kroky se rozhodla i americká Kalifornie, jež rozvolnila opatření týkající se restaurací, barů, supermarketů nebo také posiloven. O společném postupu v boji proti koronaviru jednali s americkým prezidentem Joem Bidenem lídři Evropské unie.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 21:58|

V Číně přibyl za pondělí jediný případ nákazy, na hranici s Ruskem a Korejí ale trvají přísná opatření

Čína evidovala za pondělí pouze jeden nový případ nákazy koronavirem a země se pomalu probouzí k normálnímu životu, například v Šanghaji otevřeli zábavní park Disneyland. Naopak u hranic s Ruskem a Severní Korejí jsou opatření nadále přísná a na některých místech platí zákaz vycházení, referuje čínská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.
12. 5. 2020Aktualizováno12. 5. 2020, 20:05|

Wuchanský koronavirus je podle lékařů infekční dříve, než se u nemocného projeví příznaky

Schopnost šíření nového koronaviru začíná podle čínských úřadů nabírat na síle. Podle tamní zdravotnické komise se o viru zatím ví málo informací a není ani jasné riziko spojené s jeho mutací. Nemoci, která se začala šířit na konci prosince z čínského města Wu-chan, dosud podlehlo nejméně 80 lidí a nakažených je jich přes 2,7 tisíc (údaj je z pondělního rána pekingského času).
26. 1. 2020Aktualizováno26. 1. 2020, 17:27|

Kostel, synagoga i budoucí „Disneyland“ v nové metropoli. Egypt si buduje moderní image

V egyptské Alexandrii otevřeli po nákladné rekonstrukci místní synagogu. Prezident Abdal Fattáh Sísí tak znovu signalizuje náboženskou toleranci, ale i reformátorské úsilí. Loni otevřel obří křesťanskou baziliku a v nově vznikající metropoli chce vybudovat třeba i zábavní centrum větší než Disneyland.
18. 1. 2020|

Milánské muzeum našlo v Banksym ztraceného ducha street artu

Nikdo ho nezná, přesto ho zároveň všichni znají, dalo by se říct o britském streetartovém umělci, který si říká Banksy. Svou identitu tají, jeho díla se ale prodávají na aukcích za milionové částky a vystavují v předních galeriích. Souhrnnou výstavu Banksyho děl aktuálně představují v Miláně, osmdesát procent vystavené tvorby pochází ze soukromých sbírek. Pod názvem A Visual Protest jsou k vidění do 14. dubna.
9. 1. 2019|