Pandemie ve světě: Kalifornie rozvolňuje opatření, Izraelci odkládají roušky

Izrael zrušil jedno z posledních významných protikoronavirových omezení, v zemi už se nemusí nosit roušky ani ve vnitřních prostorách. Pro podobné kroky se rozhodla i americká Kalifornie, jež rozvolnila opatření týkající se restaurací, barů, supermarketů nebo také posiloven. O společném postupu v boji proti koronaviru jednali s americkým prezidentem Joem Bidenem lídři Evropské unie.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Poprvé za více než rok vyrazili lidé v Izraeli do práce bez nutných roušek. Venku si přitom nemusí chránit dýchací cesty už od dubna. Rozvolnění se však nevztahuje na neočkované pracovníky nebo návštěvníky zdravotnických zařízení a cestující v letadlech. 

Ačkoli agentura Reuters v úterý napsala, že bez roušek vyrazily i děti do škol, list The Times of Israel uvedl, že ministerstvo zdravotnictví školy specificky nezmínilo. Resort podle něj dříve sdělil, že u žáků ve třídách budou roušky stále nutné, jelikož většina Izraelců mladších 16 let ještě není očkována.

Židovský stát rovněž zaznamenal pokles počtu nových infekcí, přestože očkování proti koronaviru zpomalilo. Hromadná vakcinační kampaň společně s karanténními opatřeními snížila počet denních přírůstku z průměrných 8600 nakažených denně během největší krize na devatenáct, které testy odhalily v neděli. 

Lídři EU a Biden chtějí postupovat společně

Lídři unijních institucí jednali s americkým prezidentem Joem Bidenem mimo jiné i o boji proti koronaviru. Biden sice na rozdíl od představitelů EU podporuje v zájmu očkování v chudších zemích uvolnění vakcínových patentů, po němž volá i Evropský parlament, na dalších cestách k urychlení celosvětové vakcinace se však již obě strany shodnou.

„Chceme, aby byl covid už jen v učebnicích dějepisu,“ prohlásil po jednání šéf Evropské rady Charles Michel. Brusel i Washington se podle něj shodly na vytvoření expertní skupiny zkoumající možnosti co nejefektivnějšího zásobování chudších zemí vakcínami. Zásadní je přitom, aby Západ poskytl zejména africkým či asijským zemím dostatečné technologie a znalosti k výrobě vakcín.

Brusel i Washington již v rámci víkendového summitu G7 potvrdily, že jsou spolu s Kanadou a Japonskem připraveny do konce příštího roku poskytnout méně vyspělým zemím miliardu dávek očkovacích preparátů.

Kalifornie ruší opatření

Protikoronavirová opatření rozvolnila americká Kalifornie. Vedení státu v úterý vyhlásilo „velké znovuotevření“ a od půlnoci místního času (9:00 SELČ) zrušilo omezení týkající se restaurací, barů, supermarketů nebo posiloven, ale i sportovních stadionů a dalších podniků.

Kalifornie chce podle agentury AP před začátkem léta vyslat signál, že se tamní život vrací k normálu. Úřady do státu začínají opět lákat i turisty, kterým nově umožňuje vstup například zábavní park Disneyland, který po delší dobu umožňoval vstup jen kalifornským rezidentům.

Guvernér Gavin Newsom na oslavu znovuotevření učiní z některých obyvatel milionáře. V televizním speciálu se totiž chystá vylosovat deset lidí, kteří již dostali alespoň první dávku vakcíny. Každý vylosovaný přitom dostane výhru 1,5 milionu dolarů (31,4 milionu korun). Slosování je vyvrcholením největší podobné loterie v USA, Kalifornie při ní rozdávala celkem 116 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) ve snaze přimět k vakcinaci co největší počet lidí.

Uvolnění však neznamená, že by pandemie zcela skončila, upozornil Newsom. Lidé na akcích pro více než pět tisíc lidí se budou muset prokazovat očkovacím průkazem nebo negativním testem. Nenaočkovaní by měli nadále nosit roušky, úřady to však nebudou vymáhat. Pro všechny i nadále platí nutnost zakrývat si ústa a obličej ve veřejné dopravě, na letištích, v nemocnicích a ve školách.

Itálie rozvolňuje, Británie se drží zpátky

Restrikce uvolnila také Itálie. Řada tamních regionů tak přešla na nejnižší stupeň opatření, to teď platí pro dvě třetiny všech Italů. Na veřejnosti jsou sice povinné roušky i rozestupy - přestal ale platit noční zákaz vycházení. Například v Římě už pondělí večer vyrazili lidé opět do ulic.

Podobně na tom je i Portugalsko - bary tam mohou zůstat otevřené do jedné hodiny ráno. Tamní metropole se ale uvolňování netýká.

O poznání opatrnější pak je Británie. Příští týden se měly kompletně otevřít bary a restaurace. Vláda ale chce kvůli obavě z virové varianty delta rozvolnění odložit až o měsíc. „Budeme situaci sledovat každý den a pokud po dvou týdnech usoudíme, že riziko ustoupilo, tak je možné, že ke čtvrté fázi rozvolňování a plnému otevření přistoupíme ještě dříve,“ uvedl premiér Boris Johnson. 

Proti tomu ještě včera vyrazily před Westminsterský palác protestovat stovky lidí. Angličané i  Skotové tak své fotbalisty na evropském šampionátu budou zatím podporovat na venkovních prostranstvích.

Horizont: Itálie rozvolňuje, Británie vyčkává (zdroj: ČT24)