Filmový postřeh: Budiž světlo. A pod ním strach a nacionalismus

Beseda: Herci a tvůrci o filmu Budiž světlo (zdroj: ČT24)

Jak se proměňuje slovenská společnost a jak tyto změny dopadají na rodinu? Aktuální sondou do témat nacionalismu a rodinných vztahů je slovensko-české drama Budiž světlo. Snímek režiséra Marka Škopa uvádí karlovarský festival v hlavní soutěži.

Čtyřicátník Milan pracuje jako gastarbeitr v Německu. Na Vánoce se vrací domů na konzervativní slovenskou vesnici a všímá si změny, kterou postupně prochází jeho příbuzní i slovenská společnost. Do zahraničí odjel za prací proto, aby se jeho nejbližší měli lépe, paradoxně ale se rodina rozpadá. A když se ukáže, že se jeho syn zapletl s polovojenskou nacionalistickou organizací, vycítí hrozbu. Musí se náhle proměnit v zodpovědného otce, který by měl dobře vychovávat své děti.

Marko Škop se svým filmem přesně trefil do citlivého tématu dnešní společnosti. Nacionalistická témata v ní rezonují a nikdo s nimi moc nezmůže. Film ukazuje nebezpečné prorůstání nacionalismu do církve nebo do policie. Potenciální zkáza Milanovy rodiny je metaforou celé slovenské společnosti – může dojít ke zhoubě, pokud se zlo nechá bez povšimnutí bujet.

„Jsou tu nepřátelé, na které se musíme připravit. Takový strach ale neexistuje jen na Slovensku,“ podotýká ke snímku Marko Škop. Jak ukazuje i dokument Až přijde válka od Jana Geberta z roku 2018, na Slovensku vznikají mládežnické nacionalisticky orientované a polovojensky organizované skupiny.

Škopův film, navíc podpořený poctivými rešeršemi ze života gastarbeitrů i nacionalistických ogranizací, se tak ukazuje jako velmi potřebný.

Zajímají vás další filmové postřehy z festivalu v Karlových Varech? Přečtete si je ve speciálu na webu ČT24.