Sex, drogy a country: Devět (nenápadných) tipů z festivalu v Karlových Varech

V pátek začíná 53. filmový festival v Karlových Varech. Na promítání trpělivě čeká přes 180 hraných a dokumentárních filmů, desítky hostů si lázeňské město zadávají do „džípíesky“. Jak je všechny stihnout, jak se v tom všem zorientovat? Každému podle jeho gusta. Za web ČT24 jsme z programu vybrali 9 zajímavostí, které stojí za pozornost, byť třeba nejsou na první pohled zas tak nápadné.

Příběh jedné plavovlásky

Miloš Forman kdysi potkal v Praze dívku, která do hlavního města přijela s kufrem hledat muže, jenž jí po společně strávené noci sliboval vztah. Bohužel jeho sliby byly stejně falešné jako adresa, kterou slečně dal. Forman vyslechl její příběh a odvezl ji na nádraží, aby se i se ztracenými iluzemi mohla vrátit zpátky do Varnsdorfu, města plného dívek pracujících v tamní textilce, ale s nedostatkem mužů. Tato situace, kterou slavný filmař popsal později v autobiografii Co já vím?, ho inspirovala v roce 1965 k natočení hořké komedie Lásky jedné plavovlásky. Právě na tento snímek padla letos volba jako na další digitálně restaurovaný titul ze zlatého fondu kinematografie, který festival v obnovené premiéře uvede. Dokonce jím 53. ročník zahájí - spolu s koncertem před hotelem Thermal. Znít bude hudba z Formanových filmů.

Lásky jedné plavovlásky (1965, režie: Miloš Forman)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Nikdy nevíte, co z toho kluka jednou bude

Není radno podceňovat hosty karlovarského festivalu. Třeba takový Leonardo DiCaprio přijel do Varů v roce 1994 (v doprovodu prarodičů) jako vycházející hvězda, za sebou měl už ceněné drama Co žere Gilberta Grapea. Nicméně až o tři roky později ho trhák Titanic vyplavil do nejvyšších pater Hollywoodu.

Podobně se bude třeba brzy mluvit o americkém herci Calebovi Landryovi Jonesovi, známém například z filmových X-menů či ze seriálu Perníkový táta a nové řady Městečka Twin Peaks. K hlavním rolím se dosud příliš nedostával, ale na dobré filmy má čich. Loni hrál ve třech titulech (The Florida Project, Uteč a Tři billboardy kousek za Ebbingem), které dosáhly na oscarovou nominaci, nebo dokonce na nejednoho Oscara. Ve Varech Jones představí soutěžní snímek Do noci Rakušana Petera Brunnera. Hraje v něm muže traumatizovaného požárem, který ho v dětství připravil o všechny blízké. A kdoví, třeba už příště dorazí jako hlavní host.

Caleb Landry Jones ve filmu Do noci
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Český a ruský prezident si jdou po krku

Samozřejmě obrazně. V dokumentární soutěži se totiž poktávají dva snímky o prezidentských volbách. Mimořádná zpráva českého filmaře Tomáše Bojara pozoruje dvě zpravodajské redakce - České televize a Hospodářských novin, které se připravují na oznámení Miloše Zemana, zda bude i podruhé kandidovat na prezidenta. Vitalij Manskij, ukrajinský rodák s ruským občanstvím, se do Varů vrací se Svědky Putinovými, kteří leccos prozradí o kariéře současné hlavy Ruska.

Filmař, jehož filmy jsou (zatím) známější než on

Filmy Romaina Gavrase mají milionovou sledovanost. Točil totiž hudební videoklipy třeba pro rappery Kaneyho Westa nebo Jay-Z. Jablko v jeho případě nepadlo daleko od kamery, Romainovým otcem je známý politický tvůrce Constantin Costa-Gavras, který natočil mimo jiné i hraný příběh inspirovaný procesem s Rudolfem Slánským. Jeho syn nebere okolí tak vážně, karlovarské publikum se pokusí pobavit komedií Svět je tvůj s Vincentem Casselem. Vypráví o drogovém dealerovi, který sní o prodeji nanuků, jenže i v jeho případě platí pravidlo o jablku, protože našetřené peníze mu zpronevěří vlastní matka. Nezbývá než dát nanuky ještě k ledu a vzít poslední kšeft.

Svět je tvůj (2018, režie: Romain Gavras)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Boj s větrnými mlýny

Terrymu Gilliamovi není coby členovi skupiny Monty Python nic absurdního jistě cizí. Nepřekvapí proto, že díky němu vznikl film o filmu, který (v té době) ještě nebyl natočen. Snímek ztracen v La Mancha kanadských dokumentaristů Keitha Fultona a Louise Pepeho zdokumentoval v roce 2002 neuvěřitelné trable, které provázely Gilliamův vysněný projekt – film Muž, který zabil Dona Quijota. Titul inspirovaný dobrodružstvím směšného rytířského idealisty dotáhl do konce po téměř třiceti letech. Nicméně trable pokračují. V půlce června soud rozhodl, že filmová práva patří producentovi. Projekci na karlovarském festivalu a následné uvedení do českých kin prý rozhodnutí neovlivní, ale kdo ví, jakou katastrofu na sebe Gilliamův Don Quijot ještě přivolá.

Dva sexuální skandály Barryho Levinsona

Americký oscarový tvůrce přijíždí do Varů oslavit dvě výročí. Třicet let letos uplynulo od natočení autistického příběhu Rain Man a rovných dvacet od politické satiry Vrtěti psem, v níž se Robert de Niro a Dustin Hoffman snaží zamést pod koberec sexuální skandál amerického prezidenta. Oba filmy nechybí v karlovarském programu. Navrch k nim Levinson přidá ještě jednu sexuální aféru. Představí totiž svůj poslední, byť „jen“ televizní počin Paterno. Režisérův oblíbený herec Al Pacino si v něm zahrál univerzitního trenéra obviněného ze zneužívání studentů.

Pobaltská nová vlna

Sto let svého vzniku si nepřipomíná letos jen Československo, ale také tři pobaltské státy. I přes ně se v šedesátých letech převalila filmová nová vlna – a festival ve Varech se rozhodl představit, co po ní zůstalo. Například trezorový snímek Rolníci od estonského režiséra Üla Tambeka, „cestopis“ Trať přes mlžné louky Litevce Henrikase Šablevičiuse anebo dokument O deset minut starší. Portrét chlapečka sledujícího loutkové divadlo natočil lotyšský tvůrce Herz Frank na jeden desetiminutový záběr. Program doplní světová premiéra metaforické eseje o tvůrcích pobaltské nové vlny.

Byli jsme na vlastním poli (1988, režie: Henrikas Šablevičius)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Country z věznice Shawshank

Tento americký herec dostal Osara za roli v thrilleru Clinta Eastwooda Tajemná řeka, ale nezjnámější je díky jiné filmové postavě, za niž ani na prestižní filmovou cenu nominován nebyl, a to dotyčný snímek získal oscarových nominací sedm (?). Ano, Tim Robbins je ten, který se snaží o Vykoupení z věznice Shawsank, kde sedí nevinně. Osudové roli neujde ani ve Varech, které dojemný příběh promítnou v uvolněné atmosféře letního kina, představit se nicméně chce spíš svou vlastní scenáristickou a režisérskou tvorbou. Ba co víc – jako hudebník. 4. července vystoupí v městském divadla s kapelou The Rogues Gallery Band. Hrají country.

Češi na Marsu

Jak diváci České televize vědí ze seriálu Kosmo, Češi mají promyšlený vesmírný program pro cestu na Měsíc, ve Varech představí absurdní komedií své plány na kolonizaci Marsu. V nesoutěžní části se v režii Benjamina Tučka o své zkušenosti z mimoplanetární mise podělí Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Tereza Nvotová nebo Jiří Havelka.

Mars (2018, režie: Benjamin Tuček)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary