Z luhačovického pramene Ottovka zase teče léčivá voda. Její znečištění vyřešili UV lampou

Léčivý pramen Ottovka je opět přístupný (zdroj: ČT24)

Jeden z nejznámějších minerálních pramenů v Luhačovicích na Zlínsku znovu slouží veřejnosti. V posledních letech měl pramen Ottovka problémy s kvalitou vody a lázně jej proto musely uzavřít. Obavy z jeho úplného zániku se ale nepotvrdily a od pátku je znovu přístupný.

Ještě nedávno mohla Ottovka zdraví spíše uškodit než prospět. Laboratorní rozbory vody totiž v minulosti opakovaně prokazovaly nadlimitní množství škodlivých bakterií, které mohou u citlivějších lidí způsobit například střevní problémy. Pracovníci luhačovických lázní proto pramen opakovaně zastavovali.

„Skutečný zdroj znečištění bylo velmi těžké najít a nikdy se ho nepodařilo jednoznačně prokázat. Na vině je určitě sucho, protože Ottovka je mělce jímaná studna, sucho způsobuje koncentraci choroboplodných zárodků ve vodě,“ popsal ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Lázně proto přímo u studny instalovaly UV lampu, která dezinfikuje vodu. UV záření ničí případné bakterie, které by se mohly do zdroje dostat. Tento postup nevytváří vedlejší škodlivé produkty a neovlivňuje chuť ani kvalitu vody. „Můžu naprosto a rezolutně potvrdit, že Ottovka je v pořádku a nikdo se nemusí bát ji pít,“ řekl Bláha.

Pramen Ottovka obklopený altánem je jednou z dominant Luhačovic. Lázně proto upravily velkou část svahu za altánem, odstranily křoví, větve a náletové rostliny. Místo se prosvětlilo a přibylo také veřejné osvětlení. „Altánek je možná jedním z nejčastěji fotografovaných míst v Luhačovicích, ale také oblíbený pramen místních obyvatel,“ vysvětlil Bláha.

Ottovka nese název podle dětí rodu Serényiů, stejně jako většina ostatních luhačovických pramenů. Jako jeden z mála je přístupný i v zimě, vede totiž hluboko pod zemí, a proto nezamrzá. V zimních měsících si mohli návštěvníci načerpat i vodu z pramene Vincentka, ten je ale v současnosti uzavřený kvůli opravám.

Lázně Luhačovice spravují a kontrolují na svém území celkem 10 přírodních léčivých zdrojů, vlastníkem veškerých přírodních pramenů je ale stát.