Z vesnic mizí obchody. Jihomoravský kraj se je snaží zachránit dotacemi

Z vesnic mizí obchody (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj podpořil prodejny potravin v obcích do 750 obyvatel dotací ve výši dvou milionů korun. Příspěvek dostalo 51 vesnických podniků, kvůli velkému zájmu o dotaci ale na osm prodejen nezbylo a bez podpory kraje se musí obejít. Stejně jako obchody v malých obcích ve Zlínském kraji, který na provoz prodejen nepřispívá vůbec.

Kasou obchodu v Senticích na Brněnsku denně projde asi sedmdesát účtenek, průměrně za 200 korun. Právě malé tržby v minulosti odradily od provozování prodejny pět soukromníků. Aby dveře potravin zůstaly otevřené, ujala se smíšeného zboží letos v červnu obec.

„Museli jsme pořídit vybavení, bylo to kolem sto tisíc korun. Náklady nám zatím činí něco nad třicet tisíc měsíčně. Nyní přes letní období byla tržba dobrá, potom asi přijdou měsíce, kdy je tržba menší,“ předpokládá starostka Sentic Alena Kovářová (SNK).

I proto obec požádala o dotaci Jihomoravský kraj a byla úspěšná. Sentice získaly nejvyšší možnou sumu, 63 tisíc korun. Peníze použijí na částečné zaplacení mezd, energií a nájmu.

Dotace na podporu venkovských prodejen
Zdroj: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Spolu se Senticemi získalo podporu dalších 50 jihomoravských obcí. Na provoz malých obchodů dostaly od 25 do 63 tisíc korun. Kvůli velkému zájmu se ale na osm vesnic a městysů nedostalo. Rušení prodejen se ovšem jejich obyvatelé bát nemusí. Obchody zatím zůstanou, i když budou muset jejich provozovatelé sáhnout do vlastních úspor.

Na Zlínsku prodejny mizí, kraj je dotací nepodporuje

Nízké tržby řeší i obchodníci na Zlínsku. Udržet potraviny v chodu je o to těžší, že kraj dotační program nevypisuje a neplánuje to ani v budoucnu. V Kelníkách, vesnici se 170 obyvateli, se o jediný obchod roky stará Jiřina Turečková. Sama říká, že z lásky k místním. Penězi totiž kasa nikdy nepřetékala.

Otevřeno má čtyřikrát do týdne, tržby jsou ale poloviční, než když obchod začínal. „Kupní síla tady jsou důchodci. A důchodci, jak to tak v životě bývá, umírají. S každým odchodem staršího občana klesá tržba,“ vysvětlila Turečková. Prodejem se podle ní uživit nedá. „Je to jako koníček,“ dodala.

V Drválovicích prodejnu zrušili už před třemi lety. Místní se tak museli spolehnout na pojízdnou prodejnu. Zlepšení situace je podle starosty stále v nedohlednu.

Z bývalé prodejny se stává rodinný dům a o prázdninách do Drválovic zajíždí obchod na čtyřech kolech jen jednou týdně. Ani tady se podnikatelům prodávat potraviny nevyplatí. A získat dotace podobně jako na jižní Moravě ve Zlínském kraji nejde.