Přispějte na ztrátové vesnické obchody, vyzval řetězec COOP radnice. Většina se cuká

V Jihomoravském kraji je v ohrožení téměř sto malých obchodů Jednota, které patří do řetězce COOP. Většina z nich je ve výrazné finanční ztrátě. Firma chce po obcích dotace 8 až 10 tisíc korun měsíčně. Ne všechny radnice ale s takovou podmínkou souhlasí a raději nechají prodejny zavřít. Letos skončí například prodejna potravin ve Velenově na Blanensku.

Velenov na Blanensku má jen okolo tří set obyvatel. Obchod v obci přesto posledních 45 let nechyběl. Už za dva týdny však bude na návsi stát jen prázdná budova. „Když jsem do prodejny nastoupila, tak se bralo více pečiva, bylo tady i více zákazníků. Dneska jich bylo asi zhruba dvacet a tržba kolem tří tisíc,“ popsala situaci prodavačka Hana Procházková.

Od ledna budou muset místní obyvatelé nakupovat jinde. Nejblíž je dva kilometry vzdálený Valchov. „Samozřejmě nejsme moc rádi, je to pro nás možnost, jak si dojít ráno nakoupit něco na snídani nebo pečivo. Do obchodu chodíme aspoň dvakrát týdně,“ řekla místní obyvatelka Jana Hrubá.

Prodejny chtějí na příští rok dvojnásobek peněz

Na uživení prodejny to ale podle zástupců Jednoty nestačí. Ve ztrátě je už pobočka pátým rokem. Obec ji zpočátku finančně podpořit chtěla, ne ale za podmínek, jaké požadoval řetězec. „My jsme byli ochotni jít třeba až do výše jejich ztrátovosti, ale ne paušální částkou deset tisíc za měsíc. Minulý rok to byla polovina, teď chtějí za rok jednou tolik,“ řekl starosta Valenova Jan Havelka (nez.).

Jednota se brání a tvrdí, že z dotací rozhodně nechce generovat zisk. „V roce 2018 porostou náklady, minimálně zaručená mzda, která se u vedoucích zvyšuje o 1700 korun měsíčně a dá se předpokládat, že obrat té prodejny zase půjde dolů,“ řekl předseda představenstva Jednoty Boskovice František Lžičař.

Obchody Jednoty se v jihomoravském kraji dělí mezi čtyři spotřební družstva. V Boskovickém podporují obce čtyři ze sto šestnácti obchodů. Ve ztrátě jich jsou přitom dvě desítky. V družstvu Moravský Krumlov je ztrátových čtyřicet pět z celkových sto třinácti prodejen. Žádnou z nich ale samy obce zatím nedotují. V Mikulovském družstvu přispívá obec na provoz jedné provozovny, v Hodonínském pak obce podporují tři ze sedmdesáti osmi prodejen.

Podpora prodejen městy a obcemi
Zdroj: ČT24

V boskovickém Vratíkově se město rozhodlo obchod za svoje peníze zachránit. Stejně tak to v minulých měsících udělali v Blansku nebo nedalekém Bedřichově. „Nelze to dělat tím způsobem, že teď platíme deset tisíc a další rok se bude přidávat, ale je to také na druhé straně trošku na občanech, kolik peněz v obchodě nechají,“ vysvětlil starosta Bedřichova Radek Janíček (nez.).

Některé obce provozují obchody raději samy

Některé obce řeší problém tak, že obchod provozují samy. Například Ostrovačice nebo Neslovice na Brněnsku. Neslovice místní prodejnu odkoupily od soukromého majitele už v roce 2004 a od té doby ji i provozují. „Je to docela náročné, protože to pro nás není výdělečná činnost. Je to doopravdy služba pro občany,“ řekl starosta Neslovic Jakub Kokolia.

V Jihomoravském kraji kývlo na finanční dotace pro Jednoty jen devět obcí, budoucnost dalších desítek prodejen zůstává nejistá. Už na začátku příštího roku by jim ale mohla pomoci nová strategie rozvoje venkova, na které aktuálně pracuje ministerstvo pro místní rozvoj.