Archeologové našli v Českých Lhoticích více než dva tisíce let starý meč. Nevědí, kde se vzal

Archeologové našli unikátní meč (zdroj: ČT24)

Množství artefaktů, včetně železného meče, nalezli archeologové při novém průzkumu keltského oppida v Českých Lhoticích nedaleko Nasavrk na Chrudimsku. Kromě meče objevili také hroty šípů, stavební kování či části spon. Umožnila jim to orba kousku zatravněné plochy, kterou mohli prozkoumat s pomocí spolupracovníků z řad veřejnosti s detektory.

„Velkým překvapením byl ale objev železného meče, ze kterého se dochovala celá čepel a řap pro připevnění rukojeti. Je datován do období druhého až prvního století před Kristem, proto se domníváme, že nemohl být součástí pohřební výbavy. Tehdy se totiž nepohřbívalo způsobem, který by zanechal archeologické stopy,“ komentuje objev archeolog David Vích z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

„Rukojeť meče se nedochovala, byla zřejmě vyrobená ze dřeva nebo kůže,“ dodává archeolog Tomáš Mangel z Univerzity Hradec Králové.

Podle Vícha je nález v oblasti střední Evropy velmi vzácný a lze jen spekulovat, kde se tam osamocený meč vzal a co mohl symbolizovat. Všechny nálezy doplní dosavadní sbírku artefaktů z této lokality uloženou v Regionálním muzeu v Chrudimi.

Plocha bývalého oppida je v současnosti částečně zalesněna nebo zatravněna a část nadále využívají zemědělci. Při předcházejících výzkumech v 19. století, poté v 70. letech 20. století a také na počátku nového milénia nalezli badatelé v lokalitě množství keramiky, necelou desítku předmětů ze skla, přibližně stejné množství výrobků z bronzu a nevelký počet železných artefaktů.

České Lhotice jsou jediným východočeským oppidem. Dalšími v České republice jsou například Závist, Třísov, Hrazany, Nevězice, Stradonice a Staré Hradisko u Protivanova.