Siemens uzavře svůj závod v Králíkách. Dvě pětiny zaměstnanců přesune do Letohradu

UvR: Siemens uzavře svůj závod v Králíkách, část lidí přesune do Letohradu (zdroj: ČT24)

Německý technologický koncern Siemens uzavře do konce příštího roku svůj závod v Králíkách na Orlickoústecku. Pracuje v něm 369 zaměstnanců, asi 160 z nich dostane nabídku práce v Letohradě. Firma už o tom informovala krajský úřad.

Rozhodnutí odejít z Králík Siemens zdůvodňuje snahou o zvýšení efektivity. V továrně OEZ v Letohradu se totiž kvůli ukončení produkce starších typů jističů a dalších elektrosoučástek uvolnila výrobní kapacita. V Králíkách přitom firma sídlí v nájmu.

„Výroba bude v lokalitě Králíky utlumována postupně do 31. prosince 2020,“ oznámila mluvčí Siemens ČR Mariana Kellerová.

„Otázkou je, jestli to není první signál nastupující ekonomické stagnace. Dlouhodobě patří Králicko mezi nejpostiženější oblasti z hlediska ekonomických přeměn po roce 1989. Proto tuto zprávu vnímáme velmi negativně,“ reagoval pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Ve městě navíc nově skončily dvě zubní ordinace.

UvR: Králíky přišly o zubaře, dvě ordinace skončily (zdroj: ČT24)

Pro lidi přesunuté do Letohradu je potřeba vyřešit dopravní spojení

Firma se už obrátila na krajský úřad se žádostí o pomoc při řešení otázek spojených s dojížděním zaměstnanců z Králík do třicet kilometrů vzdáleného Letohradu. „Jsme připraveni jednat třeba o posílení ranních spojů v rámci špiček do práce a taky z práce,“ řekl hejtman Netolický.

„Zaměstnanci, kteří pracují na produktových řadách, jež se budou přesouvat do Letohradu, dostanou nabídku práce v této lokalitě. Jedná se o více než 40 procent zaměstnanců, tedy zhruba 160 osob,“ upřesnila mluvčí Kellerová.

Pracovníci, jejichž místa zaniknou nebo již nabídky v jiné lokalitě nepřijmou, dostanou odstupné nad rámec zákoníku práce a kolektivní smlouvy, slíbil Siemens.

Firma OEZ z koncernu Siemens vyrábí jisticí a spínací přístroje pro nízké napětí. Závod patřil po privatizaci od roku 1994 českým podnikatelům. Součástí skupiny Siemens je od roku 2007.

V Česku Siemensu v minulém finančním roce do konce září 2018 klesl čistý zisk zhruba o šest procent na 871,4 milionu korun. Výnosy ale firma zvýšila o téměř 18 procent na 27,35 miliardy korun. Počet zaměstnanců Siemensu v Česku v uplynulém finančním roce vzrostl o téměř 950 na 8462 lidí.