Na hradě Helfštýn skončily opravy. Renesanční palác se má stát lákadlem

Na hradě Helfštýn na Přerovsku se otevřel zrekonstruovaný renesanční palác. Návštěvníci do něj od roku 2012 kvůli špatnému stavu neměli přístup. Obnova se protáhla na tři roky a stála přes 90 milionů korun. Stabilizované zdi zbytku paláce architekti doplnili o novou prohlídkovou trasu vytvořenou ze skla a především železných prvků.

Torzo zchátralého renesančního paláce bylo kvůli špatnému stavu několik let uzavřeno, v sobotu si jej tak mohou návštěvníci poprvé prohlédnout. „Pro mě je nejdůležitější to, že se podařilo památku zachránit,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Rekonstrukce paláce zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras. „Autentická hmota zůstala zachována. Nám šlo o to, aby ten stav, v jakém nám palác přenechali naši předci, zůstal bez změny. Aby se nijak nezměnila jeho silueta, aby ta hmotná podstata zůstala zachována, ale aby nedocházelo k další zrychlené degradaci,“ řekl Lauro.

Návštěvníci podle kastelána bez problémů dokáží v paláci odhalit, která vrstva je renesanční a která současná. Skleněné výplně a kovové schodiště podle kastelána vhodně doplňují původní zdivo. „Tady se zvolil příklad, který nemění siluetu hradu, který nepotlačuje památkovou podstatu, ale přitom zvyšuje možnost prezentace celého areálu,“ uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Opravený renesanční palác na hradě Helfštýn
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Nový prostor má přitáhnout návštěvníky

Uvnitř paláce vzniklo jedenáct navzájem propojených prostor, pět z nich kryje skleněná střecha. Plošina na střeše pak nabízí výhledy do areálu hradu i do údolí Moravské brány. Interiér slouží jako lapidárium, jsou tu umístěné kovářské exponáty, a třeba Rytířský sál může sloužit také pro pořádání společenských akcí.

S očekávaným otevřením paláce počítá správa hradu i se zvýšenou návštěvností. Jen za červenec na hrad zamířilo 19 tisíc lidí, dá se předpokládat, že od konce srpna bude znovuotevřený palác hlavním tahákem v druhé polovině sezony. Hrad kvůli tomu již před prázdninami hledal posily pro provoz a průvodcovské služby.

Zchátralý renesanční palác středověkého hradu Helfštýn, jehož rekonstrukce se plánovala řadu let, začali stavbaři opravovat v září 2017. Kvůli rozsáhlé opravě a stavebním činnostem v nejvzdálenějším cípu hradního areálu se návštěvníci nedostali na čtvrté nádvoří a provoz hradu i kulturní akce byly dva roky omezeny. Kraj získal na rozsáhlou opravu 56 milionů korun z programu Evropské unie.