Pět firem v Olomouckém kraji se chystá propouštět. O práci může přijít až tisíc lidí

Pět hromadných propouštění nahlásily firmy v Olomouckém kraji. Celkem by mohla přijít o zaměstnání až tisícovka pracovníků. Propouštět bude například přerovská Meopta. Nezaměstnanost v kraji rostla už v dubnu, po předchozím mírném poklesu se dostala na 3,5 procenta z březnových 3,1 procenta.

Úřad práce v dubnu obdržel pět hlášení o hromadném propouštění od firem, které mají v Olomouckém kraji sídlo nebo hlavní provozovnu. „Jednalo se většinou o průmyslové podniky a jednu společnost z oblasti služeb. Podle předběžných odhadů by mohlo být z těchto společností celkem propuštěno tisíc zaměstnanců, ale konečný počet se může ještě změnit,“ uvedl analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Pokud zaměstnavatelé nahlásí záměr hromadného propouštění, tak to podle Mikšaníka ještě neznamená, že lidé okamžitě přijdou o práci. „K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců,“ upozornil Mikšaník, podle kterého avizované hromadné propouštění nemusí být nakonec tak rozsáhlé. „Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele,“ dodal.

Například společnost Meopta-optika v květnu a červnu plánuje kvůli poklesu objednávek od svých odběratelů rozdat výpovědi dvěma stovkám zaměstnanců. Propustí tak zhruba desetinu všech svých pracovníků. Podle ředitele Meopty-optiky Vítězslava Moťky pokles objednávek souvisí s pandemií nového typu koronaviru.

Nezaměstnanost v dubnu vzrostla ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejvyšší podíl nezaměstnaných má nadále Jesenicko, kde se v dubnu zvýšil na 5,6 procenta z březnových 5,5 procenta. Na Šumpersku vzrostl z 3,5 procenta na 3,9 procenta a na Přerovsku z 3,5 procenta na 3,8 procenta. 

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji – duben 2020 (v %)
Zdroj: MPSV