Zvenku na lanech, vevnitř po schodišti. Štramberskou trúbu opravují dělníci

Dělníci na Štramberské trúbě opravují kulatinu hradu, vyměňují staré dřevěné trámy nebo elektroinstalaci. Ukončení oprav je plánováno do konce listopadu. Už příští týden se ale práce přeruší. Trúba se tak na letní sezonu opět otevře turistům.

Oprava Štramberské trúby začala o měsíc dříve, než bylo v plánu. Začátek prací urychlila pandemie koronaviru. Dělníci se tedy do první fáze rekonstrukce, výměny starých dřevěných prvků, pustili už na konci března.

Opravit stihli i celou elektroinstalaci. „Nejtěžší asi bylo opravit plášť celé věže, protože jsme nemohli použít lešení. Museli jsme použít staré metody, chlapi to museli měnit zvenku, po lanech. Bylo to napínavé,“ přiblížil stavbyvedoucí David Loch.

Většinu materiálu a také dřevěné prvky však museli pracovníci postupně vynést po 75 schodech. Tuto rekonstrukci tak považují za svou nejnáročnější.

Štramberskou trúbu opravovali dělníci na lanech
Zdroj: Město Štramberk

V září se na památku dělníci vrátí

Dělníkům dělaly společnost také poštolky obecné, které v hradní zdi hnízdí. I přes opravy se vylíhlo hned několik mláďat. „Poštolky po celou dobu výstavby zůstaly, dokonce se s pracovníky i spřátelily, takže ani to je neodradilo,“ popsala starostka Štramberku Andrea Hlávková (SNK).

První fáze rekonstrukce Štramberské trúby je téměř u konce. Pracovníci stavební firmy už budou v dalších dnech pouze uklízet, aby se památka od 16. června až do konce sezony otevřela turistům. „V září opět trúbu uzavřeme, bude pokračovat sanace, a to především vnitřního dřevěného schodiště,“ dodala Hlávková.

Původní hrad pochází z 13. století. Od 18. století se z něj stala zřícenina. Věž pak byla znovu postavena v roce 1903, od té doby slouží i jako rozhledna. Po několika desítkách let se rekonstrukce dočkala až letos a celkově vyšla na 4,8 milionu korun. Téměř polovina šla z městské kasy.

Štramberská trúba
Zdroj: ČT24