Veterány silnic se budou učit opravovat v Ostravě. Vysoká škola báňská otevřela unikátní obor

Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě (VŠB-TUO) se v pátek otevřela restaurátorská dílna historických motocyklů. Opravovat se v ní budou také stroje někdejšího závodníka a akademického sochaře Miroslava Rybičky, který kraji před čtyřmi lety daroval kolekci motocyklů včetně vzácných kousků.

Devadesátiletého Rybičku především těší, že se vznikem dílny je spojen i nový studijní obor zaměřený právě na restaurování starých strojů. „Pro mě to znamená, že jeden obyčejný člověk, který tady vyrostl, dosáhl toho, co nikde ve světě není. Ostrava má tuto školu a začíná tento obor vyučovat,“ řekl sochař a někdejší závodník.

Rybička kraji věnoval v roce 2015 zhruba 40 strojů. Kraj nechal sbírku umístit do stálé expozice na ostravském výstavišti Černá louka. Vybudování expozice stálo asi 600 tisíc korun. Podmínkou pro poskytnutí daru byl právě i vznik restaurátorské dílny.

Hodnota sbírky je odhadována na 11,5 milionu korun, zahrnuje i raritní stroje. Jde například o La Mondiale Super Sport 500 Chaise Motor z roku 1927, kterých bylo vyrobeno pouze sedm. Každý rok bude restaurován jeden až dva historické motocykly.

UvR: Veterány silnic se budou učit opravovat v Ostravě (zdroj: ČT24)

Obor je unikátní, absolventi se neztratí, myslí si děkan

Děkan Fakulty strojní Ivo Hlavatý považuje projekt restaurátorské dílny za unikátní. Minimálně ve střední Evropě se podle něj obdobný obor nevyučuje. Studenti se na něj budou moci přihlásit od příštího akademického roku.

„Dneska máme k dispozici nové moderní technologie, které nám hodně pomáhají. V té naší specializaci bude důležitá jedna věc, že my budeme studenty učit pomocí nových technologií – 3D tisky, 3D skenování,“ uvedl Hlavatý. Předpokládá, že na tuto studijní specializaci bude možné v ročníku přijmout 15 až 20 studentů.

Absolventi se podle děkana budou schopni uplatnit nejen v Česku, ale i zahraničí. „Motocykly a historické automobily jsou po celém světě. Sbírky, které jsou po České republice a nejsou renovované, jsou samozřejmě k dispozici a musíme je renovovat, takže naši absolventi určitě najdou uplatnění,“ míní Hlavatý.

Krása motocyklových veteránů. V Ostravě otevřeli unikátní restaurátorskou dílnu (zdroj: ČT24)