Legendární trutnovský festival má rozdunět opuštěné sportoviště u brněnského Anthroposu

Trutnoff se mění na Brno On (zdroj: ČT24)

Z festivalu Trutnoff se stane Brno On. Po tříleté odmlce by se měla věhlasná akce přesunout ze severu republiky na jih. Organizátoři v úterý jednali s vedením Brna o detailech. Festival by se měl konat v opuštěném sportovním areálu nedaleko Anthroposu.

V hospodě nedaleko areálu brněnského pavilonu Anthropos se kdysi konala undergroundová setkání. Teď by se do její blízkosti měl přesunout festival, který na základech nesouhlasu s režimem v 80. letech vyrostl.

„Je to místo, které splňuje naše celkem náročné představy. O členitosti, stromy aby tady byly, řeka,“ popsal organizátor festivalu Martin Věchet. Právě spory o místo konání festival vyhnaly z Trutnova. Vedení Brna s vybranou lokalitou souhlasí.

Stanové městečko musí jinam

Opuštěný sportovní areál by měl posloužit zhruba osmi tisícovkám návštěvníků, se kterými vedení města zatím počítá. Okolní park je ale památkově chráněný a stany si tak fanoušci budou muset pravděpodobně postavit jinde.

„V lokalitě bohužel stanové městečko být nemůže, ale máme už vytipované jiné lokality, bohužel trošku dál od místa konání,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný (Piráti). Detaily teď obě strany vyjednávají v úzkém kruhu.

Výslednou smlouvu bude muset schválit zastupitelstvo. „Předpokládáme, že nejpozději v březnu bychom měli mít schváleno a podepsáno,“ řekl Koláčný. Město je připraveno akci plánovanou na srpen i finančně podpořit. V rozpočtu na to má tři miliony. I poté, co nedávno rozhodlo o šestimilionové podpoře jinému festivalu.