Brněnští vědci vyvinuli postřik proti jmelí. Kvůli parazitu odumírají tisíce stromů

Nový postřik pro hubení jmelí bílého vyvinuli vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Pomoci by mohl tisícům stromů, které v létě kvůli parazitické rostlině usychají. Ta jim totiž odebírá živiny i vodu. Vědci přípravek testují druhou sezonu, experimenty zatím ukázaly úspěšnost přes 90 procent.

Listí ze stromů už dávno opadalo, v jejich korunách tak nápadně vyniknou zelené keře jmelí bílého. Pro vědce z Mendelovy univerzity je to ideální čas, kdy nový postřik proti škůdci testovat.

Látka obsahuje růstové stimulátory, které zelené jmelí, na rozdíl od stromů mimo vegetační období, lidově řečeno probudí. Bez živin a vody, kterou strom v zimě nepumpuje vzhůru, ale parazit uhyne. Brněnští vědci postřik zkouší od minulého roku. Každé místo označí štítkem, v okolí Vranovic jich rozvěšeli čtyři stovky.

Jmelí parazituje na stromech, ochranný postřik proti němu vyvinuli vědci z Mendelovy univerzity (zdroj: ČT24)

„Postříkali jsme to loni v zimě, byl tady asi dvaceticentimetrový velký keřík jmelí. Během asi dvou měsíců nadzemní část odumřela,“ přiblížil Jiří Rozsypálek z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Mendelovy univerzity.

Vědci doufají, že odumře i ta část, kterou má jmelí skrytou pod kůrou. Při pouhém uřezání totiž právě díky ní dokáže rostlina znova vyrůst. „U velkých keříků ty haustoria bývají velice dlouhá,“ řekl Rozsypálek.

Symbol Vánoc napadá stromy ve velkém

Parazitické jmelí se napojuje na proud živin ve stromě. Kvůli tomu pak ale výživa chybí ve zbytku větve, která tak usychá. Škůdce se šíří bílými plody, které jsou potravou ptáků. „Je zdokumentováno, že jmelí projde trávicím traktem během šesti minut. Pták dvě tři minutky zobe, následně letí a za letu začíná exkrementace. S trusem dopadají semínka jmelí na nové stromy,“ vysvětlil Rozsypálek.

Hlavně v Moravskoslezském kraji, kde je jmelí velmi rozšířené, dochází k odumírání tisíců stromů. Postřik by se mohl začít prodávat za dva nebo tři roky, plošná aplikace v lesích se ale neplánuje.