Muzeum v Ivančicích připomíná československé letce RAF. Nese jméno generála Bočka

Muzeum nese jméno pilota RAF Emila Bočka (zdroj: ČT24)

Příběhy letců Britského královského letectva a zejména armádního generála Emila Bočka představí nové muzeum. Za účasti osobností z armádního, duchovního i politického života se ve čtvrtek slavnostně otevřelo v Ivančicích na Brněnsku. Nechyběl ani sám válečný veterán.

Válečný veterán Emil Boček byl pilotem britské RAF. Z protektorátu utekl v šestnácti letech a složitou cestou se dostal až do Anglie, kde se stal stíhačem. Mrzí ho, že dnešní lidé podle něj znají z historie málo.

„Já si myslím, že by se o to měli zajímat, o vlastenectví,“ uvedl Boček. V roce 2016 se válečný veterán znovu proletěl ve spitfiru, se kterým létal nad Británií. Dnes by do toho šel znovu. „Já mám teď slíbeného gripena,“ svěřil se.

Právě maketa stíhacího letounu Spitfire vévodí prostoru nově otevřeného Muzea RAF generála Emila Bočka v Ivančicích. Za jeho vznikem stojí Jan Dašovský. „Myslím, že historie je dost opomíjená a když vezmu vůbec historii pilotů RAF, tak si myslím, že je hodně velkou popelkou,“ popsal Dašovský.

Emil Boček si ve spitfiru připomněl své bojové lety v RAF (zdroj: ČT24)

Mezi exponáty nechybí ani původní součásti letadel jako třeba fotokulomet, který sloužil k zaznamenání výsledků střelby. Prostory muzea zároveň mohou sloužit i jako klubovna. „Plánujeme i s veterány, kteří se dožili dnešní doby, posezení, případně nějaké besedy,“ dodal Dašovský.