Spojit i rozdělit. Moravští nábytkáři vyrobili unikátní československý stůl

Československý stůl bude sloužit velvyslanectví v Londýně (zdroj: ČT24)

Z Rousínova do Londýna. Jihomoravská nábytkářská firma vytvořila k příležitosti oslav stého výročí vzniku samostatného Československa speciální stůl ve tvaru obou zemí. Jedinečný kus nábytku bude součástí inventáře českého velvyslanectví ve Velké Británii.

Každá zákruta československých hranic představuje kilometry, u stolu jsou to přitom pouhé milimetry. Vyřezat jejich tvar tak musel přesný obráběcí stroj. „Samotné vytváření návrhu trvá tak tři dny, člověk musí bod po bodu objet celý obvod české země,“ popsal konstruktér Dřevodíla Rousínov Martin Zbořil.

Stoly vyrábí dva. Jeden nese tvary České, druhý Slovenské republiky. Stoletou historii obou zemí skryli nábytkáři z Rousínova nejen do tvaru obou desek ze skládané překližky, ale i do funkce samotného stolu.

Ve tvaru Československa, Česka i Slovenska

„Je to i taková ta symbolika spojeného a rozděleného Československa. Podle toho, pro jakou příležitost to bude třeba použít, tak budou napasovány přesně na sebe, anebo mohou být dány odděleně,“ vysvětlil manažer Dřevodíla Rousínov Václav Adamec.

Také nohy nesou kromě samotných desek i symboliku pohnutého osudu Československa. Představují protitankové zátarasy v barvách trikolory. I ty mají obě země společné. Společně taky obě části stolu skončily ve městě, které mnohokrát významně zasáhlo do poslední stovky let českého a slovenského soužití. V Londýně, na zahradě českého velvyslanectví.

Velké československé výročí v Británii oslaví o měsíc dříve. Ve čtvrtek večer při státní recepci stůl slavnostně předají velvyslanci.