V Břeclavi si cyklisté odloží kolo v cyklověži. Chtějí tak zabránit krádežím

V Břeclavi si turisté i místní uloží jízdní kola do cyklověže (zdroj: ČT24)

Nové zázemí pro cyklisty má Břeclav. Cyklověž otevře tuto sobotu, vejdou se do ní desítky kol i s příslušenstvím. Připravená je jak pro místní, kteří si jízdou na kole zjednodušují dopravu po městě, tak turisti, kteří tam často přijíždějí z okolí Lednicko-valtického areálu.

Do věže se vejde 118 kol i s přilbami a brašnami. Počítačem řízený jeřáb najde jedno z volných míst a kolo do něj automaticky zaparkuje. Takto zaparkovaná jízdní kola mohou zabránit jejich krádeži lépe než jejich pouhé uzamknutí.

„Návod je velmi podrobně popsán. To znamená: Zákazník přistoupí s kolem, vloží ho do vodícího žlábku, pak ho věž upozorní, že se otevřou dvířka, kolo musí odstavit nadoraz, pokud je vše v pořádku, tak si zmáčkne tlačítko a kolo se samo už zavede dovnitř. A vyjede mu parkovací lístek,“ vysvětlil  princip fungování parkovací věže místostarosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO).

Za takový parkovací lístek na celý den zaplatí cyklisté v Břeclavi pět korun. Parkovací věž by mohla snížit počet ukradených kol. Jen loni jich zloději na jižní Moravě ukradli téměř sedm set. Stejné zázemí pro milovníky cyklistiky by měli začátkem září otevřít i v Hodoníně.