Nejužší hotel ve střední Evropě mění podobu. Opravy Avionu míří ke konci

Opravy hotelu Avion míří ke konci (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce funkcionalistického hotelu Avion v centru Brna spěje po dvou letech ke zdárnému konci. Dělníci teď uvnitř obkládají koupelny a chystají se na opravu podlah. V září chce majitel Stanislav Berousek začít vybavovat interiéry a bude hledat spoluprovozovatele hotelu, restaurace i kavárny.

Z hrubých prací v jednom z nejužších hotelů v Evropě zbývá poslední práce. Obnovit 2000 metrů čtverečních původních xylolitových podlah, bezespárových povrchů vyrobených z dřevěných pilin a pojiva. „Nedají se na to použít nějaké brusky průmyslové, čili musíme ručně, jemně, opatrně,“ vysvětluje stavbyvedoucí Rudolf Vilček.

Prostory se budou lišit i použitím barev. „V jednom patře je cihlově červená, na galerii by měla být zase žlutá s červenou bordurou,“ doplnil Vilček. Právě idea výstavní galerie nahradila ve třetím patře původně plánovaný bar. Majitel hotelu Stanislav Berousek chce prostor věnovat Bohuslavu Fuchsovi, který dal Avionu jeho původní podobu. „Na galerii by byla stálá expozice Bohuslava Fuchse, jeho veškerých děl, který stvořil,“ potvrdil Berousek.

Ve druhém patře bude stejně jako v minulosti kavárna. Ačkoliv od jedné stěny ke druhé lze naměřit pouze osm metrů, v celém patře by se v budoucnu mohlo posadit až 80 návštěvníků. Stejný počet pojme i restaurace o patro níž. Aby byla bezbariérová, pojede z ní nově do hotelové části výtah.

Opravami se sice Avion co nejvíce blíží původní podobě, některé ústupky ale moderní doba požaduje. Pokoje totiž neměly svou toaletu. „Dostavbou reliéfu dvou pater se podařilo vytvořit zpátky 37 pokojů tak, jak byly za Kostelckého a Fuchse, a každý má své vlastní sociální zařízení,“ uvedl Vilček.

„Jedna výjimka je. Pět pokojů má vždycky každý pro sebe sociální zařízení přes chodbu. Je to trošku možná návrat dobovému charakteru,“ vysvětluje Vilček. Ten ostatně sálá z celého Avionu, světlo dovnitř proniká typickými luxferovými stěnami a kolem schodiště se vine oblé zábradlí.

Po opravě podlah přijdou na řadu finální práce. „V září se chceme už pustit do interiérů, jako vybavení ubytovací části. Pak budeme shánět profesionální spolupartnery, kteří by hotel na úrovni řídili,“ dodal Berousek.

Peníze na všechno prý ještě zbývají, i díky prodeji jiných nemovitostí. Avion by se tak měl hostům otevřít příští rok. Konkrétní datum ale zatím po řadě dřívějších odvážných odhadů zůstává neznámé.